De twintigste eeuw is een van de meest bijzondere tijdperken uit onze geschiedenis. De wetenschap en techniek ging met gigantische sprongen vooruit. Tegelijkertijd was het ook de eeuw waarin de mensheid zich van haar lelijkste kant liet zien, met twee wereldoorlogen en andere conflicten die dood en verderf zaaiden.
In de collegereeks “De Twintigste Eeuw” neemt cabaretier en historicus Peter van Ewijk je mee naar dit wonderlijke tijdperk. Met de belangrijkste uitvindingen als ankerpunt verkent hij deze roerige periode. Zo leiden de eerste radioberichten in 1906 niet alleen naar de propagandamachines van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar ook tot het ontstaan van de popmuziek in de jaren vijftig en het walkman-effect dertig jaar later. En de uitvinding van de pil in 1957 heeft alles te maken met de feministische golf in de jaren zestig.
Iedere uitvinding – van massaproductie tot televisie, van de pil tot de computer, van penicilline tot de atoombom – biedt ons de mogelijkheid de geschiedenis beter te begrijpen. Iedere uitvinding, behalve de bladblazer uit 1947. Dat is echt een nutteloos ding.
De collegereeks is op diverse locaties (ook online) op verschillende momenten te volgen. Klik hier voor meer informatie en meld u aan.