Collectie Nederland: Wat is Nederlands Erfgoed?

20 do
Datum
20 februari 2020
Vanaf
19:30
tot
19:30
Adres
Amsterdam
  • Datum: donderdag 20 februari 2020
  • Locatie: Amsterdam De Balie Kleine-Gartmanplantsoen 10
    Een houtskooltekening van Rubens, Boschbrand van de Javaanse schilder Raden Saleh en de eeuwenoude Utrechtse Atlas Munnicks van Cleeff: allemaal waren ze in privébezit en werden ze stilletjes verkocht aan nieuwe (buitenlandse) eigenaren. Dit deed de alarmbellen rinkelen.

    Begin 2019 werd daarom de Commissie Pechtold in het leven geroepen om de Erfgoedwet eens flink onder de loep te nemen en te analyseren of ons erfgoed wel goed genoeg wordt bewaakt. Dat vergt echter ook een antwoord op een vraag vooraf: wat ís Nederlands erfgoed precies? En is particulier erfgoed ook Nederlands erfgoed, of in de eerste plaats privébezit? Houd de website in de gaten voor de volledige line-up.

    Over de serie
    De Balie organiseert in samenwerking met de Boekmanstichting een serie van drie openbare debatavonden die in het teken staan van Nederlands erfgoed. Nationaal erfgoed gaat ons allemaal aan. Verschillende experts en betrokkenen zullen daarom het gesprek aangaan met elkaar en het publiek om vragen uit te diepen omtrent erfgoed en identiteit, koloniaal erfgoed en de toekomst van erfgoed. Hoe moeten we omgaan met erfgoed dat in privébezit is? (20 februari) Wat is de rol van koloniaal erfgoed en hoe laten we dit zo goed mogelijk zien? (19 maart) En wat is het erfgoed van de toekomst: hoe zorgen we voor een dynamische Collectie Nederland, en wie bepaalt bovendien wat we zullen bewaren? (23 apri

© KNHG 2023 Website: Code Clear