Boekpresentatie| De beste krant van Europa. Fake news en ethiek in de 18e-eeuwse media

29 do
Datum
29 november 2018
Vanaf
17:00
tot
18:30
Adres
Amsterdam

De Gazette de Leyde was de eerste kwaliteitskrant ter wereld. De hoofdredacteur had een rol van aanzien en invloed, maar maakte ook vijanden – waaronder de man die heel even de dictator van de Bataafse Republiek zou worden. Een avond over de geschiedenis, de actualiteiten en de rivaliteiten van de Nederlandse journalistiek, aan de vooravond van de Franse overheersing.

In de achttiende eeuw werd er in Leiden een beroemde krant gepubliceerd, de Gazette de Leyde. Machthebbers en intellectuelen in heel Europa lazen hem. In de Gazette las de elite over de Amerikaanse vrijheidsstrijd, die grote invloed zou hebben op de Franse revolutie en de patriottische tijd in Nederland.

In De beste krant van Europa beschrijft Peter van Dijk het fascinerende verhaal van de krant, en de man erachter. Hoofdredacteur van de Gazette was Johan Luzac, tevens hoogleraar Grieks en Vaderlandse Geschiedenis. In zijn positie als hoofdredacteur werd hij bewonderd, maar door een enkeling gehaat. Onder zijn vijanden bevond zich zijn zwager Wybo Fijnje, een felle patriot en journalist, die de enige dictator werd die Nederland gekend heeft. Gelukkig voor Luzac duurde diens bewind nog geen vijf maanden, maar dat was genoeg voor Fijnje om hem van zijn krant en baan te beroven. Luzac vocht jarenlang om eerherstel en kreeg zijn baan terug, maar niet zijn krant. Hij kon maar kort van zijn overwinning genieten: tijdens de Leidse buskruitramp vloog hij in 1807 de lucht in. Op deze avond bespreken historicus Jan Greven en Van Dijk de wereld van de kranten in het verleden en het heden, fake news, de ethiek en de erfenis van Luzac.

Via deze site kunt u zich aanmelden. Hier kunt u tevens terecht voor verdere informatie.

 

© KNHG 2024 Website: Code Clear