‘Bloed in de rivier.’ Het onbekende verhaal van de massale slavenopstand in een Nederlandse kolonie

29 vrij
Datum
29 januari 2021
Vanaf
17:00
tot
18:30
Adres
Online

Op zondag 27 februari 1763 kwamen duizenden tot slaaf gemaakten in de Nederlandse kolonie Berbice (het hedendaagse Guyana) in opstand tegen hun overheersers en de verschrikkelijke omstandigheden waarin ze leefden. Naar aanleiding van haar boek ‘Bloed in de rivier’ gaat slavernijhistoricus Marjoleine Kars deze middag in gesprek met Nancy Jouwe over deze opstand.

Bloed in de rivier vertelt het onbekende verhaal van de gebeurtenissen in 1763. De revolutionairen zouden een vol jaar standhouden en hun overwinning was bijzonder dichtbij. Uiteindelijk sloegen de Nederlanders de opstand neer met hulp van soldaten uit bevriende buurkolonies en uit Europa. Slavernijhistoricus Marjoleine Kars baseert zich op een unieke bron: de ruim 900 transcripties van de ondervragingen van slaafgemaakten die plaatsvonden nadat de Nederlanders de macht weer in handen hadden. Zo schetst ze een zeldzaam beeld van de dagelijkse gebeurtenissen tijdens de opstand en de mensen die er een rol in speelden. Marjoleine Kars gaat hierover in gesprek met cultuurhistoricus en onderzoeker Nancy Jouwe. Auteur en columnist Raoul de Jong vertelt kort over zijn eigen onderzoek.

Over de sprekers

Marjoleine Kars is slavernijexpert, historicus en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Maryland. Ze heeft Nederlandse roots en woont in Washington, D.C. Eerder publiceerde ze artikelen in onder meer Geschiedenis Magazine en schreef ze Breaking Loose Together. Bloed in de rivier is haar eerste publieksboek.

Nancy Jouwe is cultuurhistoricus en werkt als freelance onderzoeker, publiek spreker, docent en soms curator op gebied van (post)koloniale heden en verleden, intersectionaliteit en sociale en culturele praktijken. Als co-redacteur bracht ze vier publicaties uit over het Nederlandse slavernijverleden en dit voorjaar verschijnen er nog twee nieuwe bundels: Slavernij Herbezien (LM Publishers, 2021) en een over het Utrechtse slavernijverleden (Walburg Pers, 2021).

Raoul de Jong is een Nederlands auteur, columnist, programmamaker en danser. Zijn werk kenmerkt zich door een humoristische, autobiografische en spirituele toon.

Aanmelden
U kunt dit programma online volgen. Wanneer u zich aanmeldt, ontvangt u een dag voor het programma een link naar de livestream.

© KNHG 2024 Website: Code Clear