Big History #4: Van chimpanzeepolitiek tot miljoenenstaten

26 di
Datum
26 januari 2021
Vanaf
19:30
tot
21:30
Adres
Utrecht

In de prehistorie leefden mensen in kleine groepen van enkele honderden individuen; vandaag tellen samenlevingen vaak miljoenen mensen, soms zelfs honderden miljoenen. Hoe heeft deze transformatie plaatsgevonden? En heeft deze het leven van de mens ten goede of ten kwade beïnvloed? Prof. dr. Annelien de Dijn (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) bespreekt tijdens Big History #4 op 26 januari 2021 de rol van machthebbers en geweld in de totstandkoming van samenlevingen door de geschiedenis heen. Drs. Arend-Jan Boekestijn (idem) reageert.

De sprekers

Annelien de Dijn is hoogleraar Politieke Geschiedenis aan het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht. In haar onderzoek richt ze zich op de historie van politiek gedachtegoed in Europa en de Verenigde Staten, van de oudheid tot nu.

Arend Jan Boekestein is docent-onderzoeker Politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij regelmatig te vinden in de media als politiek commentator. Met Rob de Wijk presenteert hij ‘Boekestijn en de Wijk’ op BNR en met Tim de Wit (NOS) maakt hij ‘Brexit, de podcast’.

Big History, een uitgezoomde blik op actuele ontwikkelingen

Dagelijks stromen er duizenden berichten onze kant op. Met deze continue nieuwsstroom is het soms lastig om de verschillende ontwikkelingen binnen een breder perspectief te zien. Want geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. Behoefte aan een helicopter view? Tijdens Big History geven wetenschappers je deze brede blik op actuele thema’s, waarbij een bepaalde ontwikkeling wordt bekeken vanaf het ontstaan van de mens tot nu. Kan deze benadering een nieuw licht op actuele maatschappelijke uitdagingen bieden?

Big History is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, het Centre for the Humanities en het Centre for Global Challenges. Zie voor de andere edities de website van Tivoli.

Begindatum en -tijd: 26 januari 2021 19:30
Einddatum en -tijd: 26 januari 2021 21:30
Locatie: Cloud Nine, TivoliVredenburg, Utrecht
Entree: 10E (regulier) | 5E (student)
Aanmelden: Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Tivoli.
Meer informatie: Lees hier meer over het evenement. 
© KNHG 2024 Website: Code Clear