Atria Winter School:| Algemeen kiesrecht in Nederlands-Indië

12 di
Datum
12 februari 2019
Vanaf
19:30
Adres
Atria, Vijzelstraat 20, 1017 HK Amsterdam

In 2019 is het 100 jaar geleden dat vrouwen voor het eerst mochten stemmen, nadat zij in 1917 passief kiesrecht verworven. Althans, dat was de situatie in Nederland. In 1919 bezat Nederland nog drie kolonies: Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen.

Hoe verliep de strijd om algemeen kiesrecht in de voormalige koloniën? Hoe verhielden de situaties in de voormalige koloniën zich tot Nederland? Was er überhaupt sprake van een emancipatiebeweging? En zo ja, wat waren de verschillen in die bewegingen, en de overeenkomsten? Een blik op de geschiedenis van ‘ons’ algemeen kiesrecht is niet inclusief wanneer het enkel gaat over de situatie in Nederland. Het voormalig Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen maken onderdeel uit van deze geschiedenis.

In de winter van 2019 organiseert Atria voor de tweede keer een collegereeks genaamd de Winter School. Dit jaar toegespitst op het vrouwenkiesrecht in Nederland en haar voormalige koloniën.

In Winter School #1 van dinsdag 22 januari wordt de situatie in Suriname belicht. In Winter School #2 van dinsdag 12 februari zoomen we in op de situatie in Nederlands-Indië, in de Winter School #3 van dinsdag 26 februari kijken we naar de Nederlandse Antillen.

Programma Winter School #2

In deze editie een college van historicus Dineke Stam. Stam maakt geschiedenis, gender en diversiteit toegankelijk voor een breed publiek. Tevens verwelkomen we Ciska Pattipilohy, in 1926 geboren in het voormalige koloniale Nederlands-Indië. Zij stond aan de wieg van Stichting Flamboyant, een ontmoetingscentrum om uitwisseling te stimuleren van kennis, informatie en ervaringen van en onder alle zwarte en migrantenvrouwen in Nederland.

Iedere Winter School wordt afgesloten met een uitgebreide Q&A. Tijd: 19:30 – 21:30 (inloop vanaf 19:15).

Tickets

Tickets zijn €9,50 (regulier) of €7,50 (student) – exclusief servicekosten -> https://bit.ly/2QFr8rf  

  • Locatie: Atria, bibliotheek
  • Datum: 12 februari, 2019
  • Tijd: 19:30
  • Type: College + discussie
© KNHG 2023 Website: Code Clear