Atria Gendergeschiedenisdag 2021

29 vrij
Datum
29 oktober 2021
Vanaf
14:00
tot
17:00
Adres
Utrecht/Online

Wie behoren er tot de geschiedenis van de vrouwenbeweging? Hoe gaan we om met ‘foute’ feministen? En waarom denken we nog steeds in termen van golven als het over feminisme gaat?

Tijdens de Gendergeschiedenisdag op vrijdag 29 oktober verkennen we aan de Universiteit Utrecht nieuwe perspectieven op de geschiedenis van vrouwenbewegingen.

Aanmelden

In korte pitches worden de huidige ontwikkelingen binnen gender- en vrouwengeschiedenis aan de Universiteit Utrecht besproken. De keynote lezing wordt gegeven door Sophie van den Elzen, die in haar promotieonderzoek laat zien hoe de vroege vrouwenbeweging strategisch gebruik maakte van vergelijkingen met de strijd tegen de slavernij. Het nieuwe themanummer van Historica wordt gepresenteerd door gastredacteur Margit van der Steen. In een afsluitende paneldiscussie gaan we in gesprek over nieuwe perspectieven op de geschiedenis van vrouwenbewegingen.

Aansluitend op dit programma zal dit jaar voor de negentiende keer de Johanna Naberprijs worden uitgereikt voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- of gendergeschiedenis. Bij de beoordeling van de scripties staan onder andere originaliteit en vernieuwing centraal: wat voegt de scriptie toe aan al bestaande literatuur? De winnaar ontvangt een bedrag van 500,- euro en krijgt de gelegenheid om een artikel te schrijven voor het tijdschrift Historica.

Programma

14:00 Welkom
14:10 Utrecht Uitgelicht met o.a. Anita Ramcharan, Lulu Helder en Marijke Huisman
15:00
 Keynote lezing van Sophie van den Elzen
15:30
 Paneldiscussie met o.a. Berteke Waaldijk, Nancy Jouwe en Esther Captain
16:30
 Uitreiking Johanna Naberprijs o.l.v. Geertje Mak
17:00
 Afsluiting

Het volledige programma zal live te volgen zijn via de livestream. Overige sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.

De Gendergeschiedenis wordt georganiseerd door Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, en de Vereniging voor Gendergeschiedenis (VVG).

Het programma zal live uitgezonden worden vanuit de Universiteit Utrecht en is te volgen via een livestream. Meld je hier aan voor de livestream:

© KNHG 2024 Website: Code Clear