Archeologie, muziek en zandkunst, met o.a. Domestica Rotterdam

13 do
Datum
13 april 2023
Vanaf
20:00
tot
22:15
Adres
Leiden, Rijksmuseum van Oudheden, Tempelzaal

In de muzikaal-beeldende voorstelling Het verdronken land van Doggerland gaat muziekensemble Domestica Rotterdam (dat bestaat uit leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest) ver terug in de tijd, tot wel een miljoen jaar geleden. De bodem van de Noordzee stond nog droog en vormde het prehistorische Doggerland. Bij de muziekvoorstelling ziet u zandtekeningen van Rosa van der Vijver en een soundscape van William Bakker. Conservator Luc Amkreutz en archeoloog Arnold Carmiggelt vertellen u meer over Doggerland door middel van een korte lezing en een documentaire.

  • speeldata: donderdag 13 april 2023
  • tijd: 20.00 – 22.15 uur (deur open vanaf 19.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden

Tickets bestellen

Tickets voor deze avond kunt u bestellen via onze ticketwebsite.

  • regulier ticket: € 20
  • leden vriendenvereniging RoMeO en studenten: € 15 (beperkte voorraad)

Lezing en documentaire

Tijdens het eerste deel van de avond houdt Luc Amkreutz (RMO-conservator collectie Prehistorie) een korte lezing over Doggerland en de sporen die daarvan nog terug te vinden zijn op de zeebodem en langs de kust. Aansluitend ziet u een korte documentaire over de Doggerland-vondsten van de Maasvlakte en de steentijd-bewoning van Rotterdam, ingeleid door Arnold Carmiggelt (hoofd Archeologie gemeente Rotterdam).

Muziek en zandkunst

Na pauze speelt Domestica Rotterdam de muzikaal-beeldende voorstelling Het verdronken land van Doggerland. Onder leiding van Wim Steinmann komt Doggerland tot leven via werk van Jean-Féry Rebel (Cahos, uit Les Élémens), Johann Sebastian Bach (een selectie uit de Goldbergvariaties, bewerkt voor strijkers), Claudio Monteverdi (Lamento della ninfa, bewerkt voor viool solo en strijkers) en Charles Ives (The unanswered question), verbonden door een sfeervolle soundscape van William Bakker. Tijdens de muziek strooit en schuift zandkunstenares Rosa van der Vijver zand op een lichtplaat. Zo laat ze op een groot scherm Doggerland verschijnen in een visueel spektakel, een schouwspel tussen licht en donker.

Programma

  • 20.00 – 20.05 uur: welkom door Wim Weijland, directeur Rijksmuseum van Oudheden
  • 20.05 – 20.20 uur: Doggerland – verdwenen wereld in de Noordzee, korte lezing door Luc Amkreutz, conservator collectie Prehistorie Rijksmuseum van Oudheden
  • 20.20 – 20.45 uur: Doggerland en Rotterdam, introductie en vertoning korte documentaire door Arnold Carmiggelt, hoofd Archeologie gemeente Rotterdam (BOOR)
  • 20.45 – 21.15 uur: pauze
  • 21.15 – 22.15 uur: Het verdronken land van Doggerland, muzikaal beeldende voorstelling door Domestica Rotterdam, William Bakker en Rosa van der Vijver

Het verdronken land van Doggerland kwam tot stand met dank aan de Stichting Archeologie in het Maasmondgebied en 150 jaar Vooruit Nieuwe Waterweg.

Domestica Rotterdam

Domestica Rotterdam bestaat uit leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en staat onder muzikale leiding van Wim Steinmann. Domestica is een niet-alledaags ensemble. Het zoekt de uitdaging in weinig gespeeld repertoire, ongewone bezettingen en bijzondere locaties of omstandigheden; het liefst in samenwerking met diverse podia en andere kunstvormen.

Rosa van der Vijver

Zandkunstenares Rosa van der Vijver gooit, strooit en schuift met zand op een lichtplaat en laat op een betoverende wijze allerlei tekeningen verschijnen. De zandkunstenares verzorgt een onvergetelijk visueel spektakel: een schouwspel tussen licht en donker, waarbij humor, ontroering en verwondering centraal staan.

© KNHG 2023 Website: Code Clear