Amstelodamumlezing – Hoe deed het Aalmoezeniersweeshuis de was?

19 zon
Date
19 maart 2023
From
15:00
until
16:00
Address
Stadsarchief Amsterdam

Op zondag 19 maart vertelt Milja van Tielhof over het wassen van kleding en lakens in het Amsterdamse Aalmoezeniersweeshuis in de periode 1666-1760.

‘Je hebt voor een heel weeshuis gekookt’, zeggen wij als iemand overdreven veel eten heeft klaargemaakt. Maar heb je er weleens over nagedacht wat een klus het is om de was te doen voor een heel weeshuis, zonder wasmachine en zelfs zonder kraanwater? Milja van Tielhof wel, ze deed onderzoek naar het wassen van kleding en lakens in het Amsterdamse Aalmoezeniersweeshuis in de periode 1666-1760. In haar lezing komen alle praktische aspecten van het wassen aan de orde, maar ook de voor ons verrassende opvattingen over hygiëne.

Amstelodamumlezing

Zondag 19 maart 2023

Aanvang 15.00 uur

Bodeplein (tweede verdieping)

Toegang gratis en reserveren niet nodig (vol = vol)

Over de spreker

Milja van Tielhof is senior onderzoeker bij het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis en cultuur te Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de sociaaleconomische geschiedenis van de vroegmoderne tijd en houdt zich momenteel bezig met de problemen rond zoetwater in Hollandse steden.

Amstelodamumlezingen

Deze lezing is deel van een reeks die het Genootschap Amstelodamum in samenwerking met Stadsarchief Amsterdam organiseert. Sinds de oprichting van Amstelodamum in 1900 is de band met het Stadsarchief nauw. De artikelen zijn vaak gebaseerd op bronnen uit onze collectie, en medewerkers maken deel uit van het bestuur en de redactie.

Klik hier voor meer informatie.

© KNHG 2024 Website: Code Clear