Vernieuwde presentatie van artikelen op de BMGN-website

Met de uitreiking van het nieuwe BMGN-nummer aan Openjournals vieren we vandaag de publicatie van het eerste verrijkte artikel in BMGN – Low Countries Historical Review. KNHG-directeur Antia Wiersma sprak Kay Pepping (Openjournals) en Nick Oosterwijk (BMGN-LCHR) toe en feliciteerde hen met een bos bloemen en een tompouce.

Nieuw HTML-Format

Met het uitkomen van dit BMGN-nummer verschijnt op BMGN.nl voor het eerst een artikel in een nieuw HTML-format. Het artikel, van Marly Terwisscha van Scheltinga, Sara Budts en Jeroen Puttevils, analyseert middels kunstmatige intelligentie 11.000 lootjes van loterijen uit de periode 1446-1606. De lootjes bevatten persoonlijke rijmpjes die werden opgeschreven door de deelnemers. De auteurs zoeken zo naar patronen, overeenkomsten en verschillen tussen rijmpjes van vrouwen en mannen.

Dankzij het HTML-format biedt de website een uitgebreide toelichting van de digitale onderzoeksmethoden, en een betere visualisatie van de resultaten. In de loop van 2024 en 2025 zullen nog drie andere artikelen waarin digitale methoden worden gebruikt, op deze manier worden gepubliceerd.

Bekijk hier het verrijkte artikel in de nieuwste BMGN-Low Countries Historical Review.

De trekking van de loterij van 1592 ten behoeve van het Dolhuis. Amsterdam Museum

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear