Lid aan het Woord – Mark Beumer

In deze tweede editie van de KNHG-nieuwsbriefrubriek ‘Lid aan het Woord’: Mark Beumer.

Mark Beumer

Ik ben historicus en Docent Geschiedenis 1e en 2e graads. Ik werk heden als buitenpromovendus aan Charles University in Praag binnen First Faculty of Medicine, aldaar aan het Institute for History of Medicine and Foreign Languages. Ik volg hier het PhD-program ‘History of Medicine’. Dit betekent dat je als medisch historicus je onderwerp ook medisch moet kunnen verklaren. In mijn geval gaat het om tempelslaap.

In mijn proefschrift onderzoek ik de rituele dynamiek binnen de christianisering van tempelslaap in de Late Oudheid. Tempelslaap is een genezingsritueel, waarbij een zieke persoon een genezende god vraagt hem of haar te helpen. Hiervoor bezoekt de zieke de tempel van de god, meestal die van Asklepios. Na een aantal voorbereidende riten zoals vasten, offeren, wassen en bidden, werd de patiënt na een paar dagen tegen de avond opgehaald en naar de tempel gebracht. Hier moest de patiënt in een geheime ruimte gaan slapen op een bed of op een dierenhuid. Tijdens de slaap verscheen de god in de droom die de patiënt direct genas door operatie, aanraking of een recept voorschreef. Nadat men was ontwaakt, was men genezen. Als dank werd vaak een votiefreliëf met inscriptie geofferd aan de god en vond er een gezamenlijke maaltijd met de god plaats. Ik kijk door middel van Ritual Studies hoe het christendom dit ritueel al dan niet direct heeft overgenomen in de vorm van kerkslaap.

Dankzij het KNHG heb ik mijn netwerk van historici, onderzoekers en docenten snel kunnen vergroten. Bovendien vergroten de congressen mijn algemene kennis van geschiedenis, erfgoed in relatie tot de actualiteit. Denk bijvoorbeeld aan het congres uit 2015, getiteld Towards a new history of the Second World War. Deze inzichten kan ik voorts inzetten in mijn rol als docent in het voortgezet onderwijs binnen de vakken Geschiedenis, Maatschappijleer en Levensbeschouwing.

Bent u lid van het KNHG en zou u ook iets willen vertellen over uzelf en uw werkzaamheden, én wilt u in de maandelijkse KNHG-nieuwsbrief verschijnen? Stuur ons dan een mail via info@knhg.nl en wij vertellen u meer over de mogelijkheden. 

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear