Myrthe van Niekerk is een content- en programmamaker voor Het Utrechts Archief
‘Ik werk als programmamaker en contentmaker bij Het Utrechts Archief. Die twee functies brengen een heel breed takenpakket met zich mee. Als programmamaker coördineer ik het activiteitenprogramma van het archief. Denk aan lezingen, rondleidingen en filmvoorstellingen, maar ook aan grotere evenementen zoals de Museumnacht Kids en de Open Monumentendag. Als contentmaker bemoei ik me met (bijna) alle content die Het Utrechts Archief voor publiek maakt. Zo schrijf ik voor sociale media, neem ik een stukje webredactie op me, heb ik een actieve rol in de productie van tekst, audio en video voor tentoonstellingen en maakte ik eerder dit jaar de podcast Utrecht in oorlogstijd.
Dat ik geschiedenis wilde studeren wist ik eigenlijk al vrij vroeg. Nog even heb ik getwijfeld over communicatiewetenschap, vanuit de gedachte dat ik daarmee een betere baan zou kunnen vinden, maar uiteindelijk besloot ik te kiezen wat ik écht interessant vond. Wat ik daar dan precies mee wilde worden ontdekte ik later, toen ik een bijbaantje kreeg als rondleider in een museum. Daar leerde ik hoe mooi het is om ingewikkelde informatie te krijgen en dat toegankelijk, interessant en vooral leuk te maken voor een breed publiek. Dat ik iets wilde doen met erfgoed en publieksgeschiedenis besloot ik dus rond het derde jaar van mijn bachelor. Toch veranderde er daarna nog veel, want pas als je gaat werken kom je erachter wat voor soort banen er nou precies zijn, wat inderdaad zo leuk is als je je had voorgesteld en wat er misschien toch een beetje tegenvalt.
De onderzoeksvaardigheden die ik tijdens mijn studie heb opgedaan zijn enorm nuttig. Ik moet bekennen dat zelfdiscipline me nooit natuurlijk is toegekomen en dat ik menig paper op de valreep heb ingeleverd. Ik werk nog altijd nauw op deadlines, maar ik zie dat tegenwoordig minder als een zwakte. Er is binnen mijn werk altijd (te) veel te doen, dus snel kunnen beoordelen, prioriteren, verwerken en schakelen zijn daarin een kracht.
Dan de hamvraag: hoe vind ik een baan in de museumsector? Hoewel ik graag een stap-voor-stap handleiding zou geven, kan ik dat helaas niet. En eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat het lastig kan zijn om aan de bak te komen. Het is een competitieve sector, waar veel starters de eerste jaren voor een relatief laag inkomen en zonder zekerheid werken. Toch wil ik jullie niet ontmoedigen, want daartegenover staat dat het ontzettend leuk is om nog zoveel met geschiedenis bezig te zijn en in een omgeving te werken vol met collega’s die net zo enthousiast worden van oude dingen als jij. Geen stap-voor-stap handleiding dus, maar bij deze wel een paar tips die voor mij persoonlijk erg waardevol zijn gebleken:
Wil je contact opnemen met Myrthe? Bericht hem via LinkedIn of verstuur een e-mail naar info@knhg.nl.