KNHG Beroepsplatform – Phoebe Doughtie

Phoebe Doughtie is Communicatiemedewerker bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Phoebe Doughtie

‘Momenteel ben ik werkzaam als communicatiemedewerker bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In mijn rol als communicatiemedewerker ben ik verantwoordelijk voor beeld- en tekstredactie voor content op de diverse media, zoals de nieuwsbrief, website en sociale media. Ik houd mij met name bezig de communicatie rondom onderzoeksfinancieringen. Ook ben ik betrokken bij de interne communicatie binnen NWO. Wat mij vooral aanspreekt is dat elke dag er wel anders uitziet. Van teksten schrijven, tot het begeleiden van videoproducties tot aan werken op events. Al deze verschillende taken maken dat ik het zo leuk vind om bij het NWO te werken!

In 2017 begon ik met mijn studie Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik had zelf nog geen idee wat ik later zou willen worden, maar ik had altijd al een passie voor geschiedenis dus vandaar de keuze voor deze studie. Wat ik er daarna mee zou doen? Geen idee, dat zou ik tijdens de opleiding wel uitzoeken. Al in het eerste jaar werd het duidelijk dat je met deze studie enorm veel kanten op kon gaan. Enorm fijn natuurlijk als je nog niet precies weet wat je wil gaan doen, maar dit maakt het juist ook weer lastig om uiteindelijk een richting te gaan kiezen.

Wat mij vooral heeft geholpen is het doen van een stage. Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik schrijven leuk vond. Vandaar dat ik in mijn derde jaar als stagiair contentspecialist heb gewerkt bij NU.nl. Hier heb ik enorm veel van geleerd. Ook wist ik hierdoor dat ik mij graag verder zou willen ontwikkelen in de richting van het schrijven van content en maken van promotie.

Nadat ik mijn studie had afgerond heb ik de master Boekwetenschap (specialisatie kinderboeken) aan de Universiteit van Amsterdam gevolgd. Het leek mij leuk om aan de slag te gaan bij een uitgeverij. Tijdens deze master ben ik ook gaan werken bij een kinderboekenuitgeverij als promotie-en publiciteitsmedewerker. Na bijna twee jaar daar gewerkt te hebben (eerste maanden als stagiair) kwam ik erachter dat ik liever toch niet in de commerciële sector aan de slag wilden. Ik was opzoek naar een nieuwe uitdaging. Via een vriendin van mij, met wie ik samen Geschiedenis heb gestudeerd, kwam ik in november 2022 bij het NWO terecht.

Tijdens mijn stages en bij mijn huidige baan nu merk ik dat er genoeg vaardigheden terugkomen die ik tijdens mijn studie heb opgedaan. Zo leer je tijdens de studie Geschiedenis onder andere (academische) teksten te schrijven, kritisch na te denken, zelfstandig te werken en grote hoeveelheden informatie te verwerken.

Wat ik jonge historici vooral wil meegeven is begin op tijd met oriënteren. Loop een stage of zoek een passende bijbaan. Hierdoor kom je erachter wat je wel en niet leuk vindt. En durf vooral ook te solliciteren! In de meeste vacature teksten wordt niet specifiek naar iemand gevraagd met een Geschiedenisopleiding. Kijk vooral naar de competenties die je moet bezitten en kijk of dit bij jou past.’

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear