KNHG-Beroepsplatform – Catharina Th. Bakker

Catharina Th. Bakker is zelfstandig historica

Catharina Bakker – door fotograaf Carlo Bakker

‘Ik ben een gepromoveerd, vrijgevestigd onderzoekster en publiciste van publieksgerichte, wetenschappelijk verantwoorde boeken over (medische) geschiedenis. Mijn werk bestaat uit onderzoek doen en schrijven. Incidenteel geef ik lezingen. Als zzp’er moet ik zelf de acquisitie en administratie regelen. Daarbij werf ik ook fondsen voor mijn onderzoek. De meeste tijd gaat echter in het schrijven zitten, en dat vind ik verreweg de leukste kant van mijn werk – als mensen vragen wat voor werk ik doe, zeg ik meestal dat ik schrijver ben.

Mijn belangstelling voor geschiedenis werd al op de lagere school gewekt door een lerares die goed vertellen kon. Later kwam daar nog een geweldige leraar geschiedenis bij. Toen ik promoveerde, stuurde de ene mij een kaart uit Zwitserland en de andere was zelfs bij mijn promotie aanwezig!

Eerst dacht ik dat ik zelf lerares geschiedenis wilde worden, maar schrijven heb ik ook altijd graag gedaan en uiteindelijk besloot ik dit te combineren. Toen ik in 1993 voor het eerst een maand kon leven van mijn eigen pen, wist ik dat ik dat ik zelfstandige wilde worden. Geen baas boven mij, geen onderzoeksgroep met knellende verplichtingen. Sindsdien werk ik meestal voor mezelf, soms tijdelijk in de vorm van een gastaanstelling of in loondienst bij een universiteit – dit is soms noodzakelijk voor het verkrijgen van fondsen.

Alle vaardigheden die ik bij de Geschiedenisstudie heb aangeleerd, zijn van belang voor mijn werk. Een onderzoeksvraag bedenken, het schrijven van een onderzoeksopzet, archiefstudie, het schrijven zelf en het nauwgezet maken van een literatuurlijst; alles komt van pas. Wat ik tijdens de studie wel gemist heb, is het theoretische aspect van geschiedenis; methodologisch ben ik wat minder goed onderlegd.

Wat ik echt heb moeten bijleren na mijn studie, is de zakelijke kant: acquisitie, offertes opstellen, financiële administratie enzovoort. In de jaren tachtig werd aan de beroepsmatige kanten van de studie Geschiedenis geen enkele aandacht geschonken – dat had ook weinig zin: iedereen werd werkloos. Zo heb ik al die dingen die erbij komen kijken om als zzp’er te werken, via een andere route geleerd: na mijn studie, toen ik werkte als assistent van een radioproducent die zelf ook zzp’er was.

Het is natuurlijk heel gemakkelijk om mijn carrière op te hangen aan toeval en de hulp van buitenaf. Ik denk dat vooral vrouwen hun carrière zo presenteren. Bij mij heeft toeval zeker een rol gespeeld in de vorm van op het juiste moment de juiste mensen tegenkomen, maar gezien het feit dat ik altijd al iets met geschiedenis wilde en er al zo veel jaren een goede boterham mee verdien, kan het niet anders dan dat ik er ook gewoon aanleg voor heb. Zonder schrijftalent en discipline kom je er niet.

Niettemin valt de invloed van enkele personen die me geholpen hebben, niet te onderschatten. Talent is prachtig, maar als je van ver moet komen (in mijn geval: ouders met alleen lagere school), kun je niet zonder mensen die je de weg wijzen. Dat heb ik ervaren en daar ben ik dankbaar voor.’

Wil je contact opnemen met Catharina? Mail naar info@knhg.nl, of kijk op haar LinkedIn-pagina.

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear