KNHG-Beroepsplatform – Frank van Gameren

Frank van Gameren is consultant bij Verdonck, Klooster & Associates (VKA)

Frank van Gameren

‘Momenteel ben ik werkzaam als consultant bij Verdonck, Klooster & Associates (VKA), een ICT-adviesbureau. Als onderdeel van het Data & AI-team geef ik (semi)publieke organisaties advies op het gebied van datagedreven werken, data-ethiek en wet- en regelgeving. Bij klanten neem ik interviews af, doe ik onderzoek en schrijf ik adviesrapporten. Ik wist tijdens mijn studie al dat ik aan de slag wilde voor of in de publieke sector, dus daar past dit goed bij. Ik heb lang het beeld gehad dat ik na mijn studie zou gaan werken bij overheidsorganisatie, maar nu doe ik bij VKA opdrachten voor meerdere overheidsorganisaties tegelijkertijd. Die afwisseling is erg leuk en uitdagend.

 Toen ik begon als consultant dacht ik dat ik het niet lang vol zou houden. Ik heb helemaal geen IT-achtergrond, dus wat weet ik nu van data? Tijdens mijn eerste opdrachten kwam ik erachter dat dit helemaal geen probleem was. Sterker nog, de vaardigheden die ik heb opgedaan tijdens mijn studie geschiedenis zijn hartstikke waardevol. Als historicus ben je gewend om met grote hoeveelheden informatie om te gaan, die te scheiden en de kwaliteit te bepalen. Historici kunnen ook snel situaties analyseren en verbanden leggen, iets wat onwijs handig is in de consultancywereld. Gewend zijn om veel te schrijven helpt ook bij de vele rapporten en documenten die je moet aanleveren. Nadeel is wel dat ik als overblijfsel uit mijn studie vaak lang van stof ben. De overstap van schrijven voor academisch publiek naar pure business blijft nog een leerproces.

Tijdens mijn studie moest ik verplicht stagelopen, een goed moment om werkervaring op te doen en te verkennen wat je allemaal met geschiedenis kan. Wat ik hierin wel merkte, is dat opleidingen nog erg denken binnen oudere beroepenvelden. Tijdens stagevoorlichting ging het dan ook snel over stages bij een archief of onderzoeksinstituut. Die stages kunnen erg leuk zijn, maar ik mis wel de durf bij opleidingen om buiten de geschiedeniswereld te kijken. Zelf heb ik stagegelopen bij een lobbyorganisatie in Den Haag, iets wat je net zoals consultancy niet snel zou verwachten met een geschiedenisachtergrond. Wat dat betreft moet je als afgestudeerd historicus eigenlijk een stuk brutaler zijn en je niet laten limiteren tot het bekende. Er staan veel meer deuren open dan je zou verwachten. Ik zie het zelf ook in mijn werk, ik kom overal mensen met een geschiedenisachtergrond tegen.

Ik werk nu bij VKA via een traineeshipbureau, omdat ik niet zo goed wist wat ik precies wilde na mijn afstuderen. Er zijn momenteel heel veel aanbiedingen voor traineeships en ik ben met heel wat in gesprek gegaan. Uiteindelijk koos ik een paar aanbieders uit, waarbij ik vrijblijvend via hen in gesprek kon gaan met bedrijven. Daar zat bij toeval VKA tussen met een vacature voor consultant. Had ik net een andere selectie gemaakt of was er op dat moment geen vacature geweest, dan was ik niet bij VKA terechtgekomen. Wat dat betreft is het zeker toevallig dat ik nu deze baan heb.’

Wil je contact opnemen met Frank? Stuur hem een e-mail!

Opmerkingen

© KNHG 2023 Website: Code Clear