Terugblik Pepijn Aarnink – Communicatiemedewerker KNHG en webredacteur Historici.nl

Pepijn Aarnink

Het is alweer een kleine maand geleden dat ik in Nijmegen de trein instapte voor mijn laatste werktripje naar Amsterdam. Enkele overdrachtstaken, een afscheidsuitje naar onder andere Ons’ Lieve Heer op Solder én een allerlaatste thuiswerkdag later, klapte ik mijn laptop dicht. Daarmee kwam er een einde aan ruim drie jaar werken voor het KNHG en Historici.nl, een fijne tijd waar ik met veel voldoening en plezier op terugkijk.

Mijn KNHG-periode kende wel een bijzondere start. Nog geen drie maanden aan de slag op kantoor, veroordeelde de coronapandemie ons allemaal tot werken vanuit huis. Ik zal niet zeggen dat het een valse start was, want ook deze eerste ‘intelligente lockdown’ heb ik – op zijn eigen manier – als leerzaam én leuk ervaren. Zo hielden we wekelijkse teamkoffies via Zoom en organiseerden we een digitaal teamuitje, inclusief een heuse Ranking the Colleagues. Desalniettemin was ik natuurlijk blij om na een paar maanden mijn personeelspas af te mogen stoffen en weer de trein in te stappen. Niet alleen konden we nu weer gezellig samen lunchen en kopjes koffie halen op het Spinhuis – want daar haal je de écht lekkere bakkies – ook mochten we weer congressen in levenden lijve gaan organiseren.

En als ik congressen schrijf, denk ik toch meteen aan de Historicidagen 2022 in Rotterdam. Zo’n groot, meerdaags historisch congres helpen organiseren vond ik niet alleen erg veelzijdig, uitdagend en interessant, maar bovenal ontzettend leuk – ook al moesten we er door de pandemie een jaartje langer op wachten dan de bedoeling was. Ik heb in het bijzonder genoten van de goede teamsfeer, zowel op het Amsterdamse bureau als met de Rotterdamse collega’s van het organisatiecomité.

In deze functie ben je gelijktijdig communicatiemedewerker bij het KNHG als webredacteur van Historici.nl. Die tweeledigheid maakt dat je veel verschillende werkzaamheden op mag pakken: nieuwsbrieven samenstellen, persberichten schrijven, promotiemateriaal ontwerpen, sociale media bijhouden, KNHG-jaarverslagen én bijdragen voor Historici.nl redigeren… Daarnaast heb je regelmatig de ruimte om nieuwe projecten op te zetten, waarvan ik het vorig jaar gelanceerde KNHG-Beroepsplatform misschien wel het mooiste voorbeeld vind. Het kan niet genoeg benadrukt worden, maar Geschiedenis is een heel rijke studie, waarmee je ook professioneel alle kanten op kunt.

Zo ook richting Gemeenteland! Het was een lang gekoesterde wens van me om, na een uitstapje naar de uitgeverswereld en aansluitend deze fijne functie, de stap te maken naar het politiek-bestuurlijke domein. Ik ben inmiddels met veel enthousiasme begonnen aan mijn nieuwe baan als raadsadviseur communicatie, participatie en informatie bij de Gemeente Bernheze. De KNHG-burelen en het gezellige team ga ik natuurlijk erg missen, maar dat ik het stokje mag overdragen aan een oud-stagiaire van me, Diede Zwijnenburg, doet me dan weer heel veel deugd.

Bedankt voor de mooie tijd, KNHG’ers! Jullie zien me snel weer terug voor een bakkie.

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear