Stagevacature – Archief KNHG

Ben jij een (pas afgestudeerde) student in de archiefwetenschappen (HBO/WO)? Wil jij je kennis opgedaan tijdens je studie omzetten in een relevante werkervaring? En wil jij actief bijdragen aan het behoud, beheer en de ontsluiting van het archief van de vereniging van historici in Nederland? Dan is het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) op zoek naar jou want wij zoeken een of meer

Stagiair(e)s Archief KNHG (m/v/x)

(16-24 uur per week)

Wat is de opdracht?

Het KNHG is de beroepsvereniging voor historici in Nederland en bestaat sinds 1845. Het archief wordt gevormd volgens een in 2015 opgestelde archiefbeschrijving en een bijbehorend archiefbewerkingsplan. Het archief tot en met 2007 is ondergebracht bij het Utrechts Archief waar het door iedereen geraadpleegd kan worden.

Voor de periode 2008 tot en met 2017 wil het KNHG het deels fysieke, deels digitale archief, dat zich nu nog in Amsterdam bevindt, eveneens overbrengen naar het Utrechts Archief. Voordat het overgedragen kan worden moet het (werk)archief worden uitgezocht, geordend en worden beschreven.

Wie zoeken wij?

Het KNHG zoekt een stagiair Archiefwetenschappen (HBO/WO) die

  • het werkarchief van het KNHG over de periode 2008 tot en met 2017 volgens de reeds opgestelde archiefbeschrijving kan uitzoeken, ordenen en beschrijven;
  • nagekomen stukken uit de periode tot en met 2007 kan controleren op aanwezigheid in het Utrechts Archief en indien nodig kan ordenen en beschrijven.

Gewenst profiel

  • Student Archiefwetenschappen (HBO/WO) met een hands on-mentaliteit;
  • Goede contactuele eigenschappen;
  • Je beschikt over een goede dosis enthousiasme, nieuwsgierigheid en zelfstandigheid.

Wat bieden wij?

Stagiairs en vrijwilligers bij het KNHG krijgen de kans om een netwerk op te bouwen in de geschiedeniswereld en relevante werkervaring op te doen. Je leert werken in een team, op afstand en op kantoor (mits de coronamaatregelen dat toelaten). We bieden je een leerzame en afwisselende stage, met ruimte voor initiatief in een fijne werksfeer en met enthousiaste collega’s en deskundige begeleiding. In overleg kan ook een stage- of afstudeeropdracht vastgesteld en uitgevoerd worden. Het KNHG biedt een stagecontract met bijbehorende vergoeding en een beperkte reiskostenvergoeding.

Diversiteit & Inclusie
Het KNHG gelooft in een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Een werkomgeving waarin aandacht is voor individuele kwaliteit en waar ontwikkelmogelijkheden voorop staan. We streven een inclusieve cultuur na waarin we verschillen omarmen. Kandidaten die, mede door hun achtergrond en ervaring kunnen bijdragen aan deze cultuur, worden speciaal opgeroepen te reageren op deze vacature.

Heb je belangstelling?

Heb je belangstelling en wil je solliciteren? Stuur een korte motivatiebrief vergezeld van een curriculum vitae naar Antia Wiersma, directeur van het bureau. Reageren kan tot en met 30 november 2022. De stage zal in 2023 plaatsvinden, duur van de stage en startdatum zullen in overleg worden vastgesteld.

Over het KNHG:
Het bureau van het KNHG biedt werkervaringsplaatsen en afstudeeronderzoeken aan studenten in de laatste fase van hun studie (master), met als doel jonge historici de mogelijkheid te bieden naast of na de studie hun netwerk te vergroten en werkervaring op te doen zodat hun positie op de arbeidsmarkt versterkt wordt. In de afgelopen jaren bleek deze ervaring nuttig bij het vinden van betaald werk.

Het KNHG verbindt historici en komt op voor de belangen van het vak. Het creëert ontmoetingsplaatsen waar historici kennis uitwisselen: in levenden lijve op congressen, ‘in druk’ en online via BMGN – Low Countries Historical Review en www.historici.nl die gratis toegankelijk zijn voor iedereen die beroepsmatig met geschiedenis bezig is; dat kunnen studenten zijn, onderzoekers, docenten, archivarissen, museummedewerkers en andere historici. Het KNHG-bureau is gevestigd in Amsterdam en maakt deel uit van het Humanities Cluster.

Opmerkingen

Documenten

© KNHG 2024 Website: Code Clear