KNHG-directeur Antia Wiersma in Trouw over verzetsvrouwen

Antia Wiersma

Van het redden van Joodse kinderen tot het omleggen van nazikopstukken: de afgelopen jaren belichtten talloze boeken de heldhaftige daden van verzetsvrouwen. KNHG-directeur Antia Wiersma kwam recentelijk in Trouw aan het woord over de rol van deze vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zelf deed zij onderzoek naar verzetsvrouw Jacoba van Tongeren en gaf diverse lezingen over vrouwen in het verzet.

De groeiende aandacht voor verzetsvrouwen de laatste jaren gaat vooralsnog meer uit naar de vrouwen met wapens, ziet Wiersma. ‘Het zorgende type verzetswerk speelt nog steeds minder tot de verbeelding.’ En dat wringt: ‘De meeste aandacht gaat uit naar de vrouwen die buiten de genderpatronen traden, wat op zichzelf een herbevestiging is van deze patronen.’

Klik op de afbeelding hieronder om het hele artikel te lezen

Opmerkingen

Documenten

© KNHG 2023 Website: Code Clear