Rapport Nederlandse historici weerlegt conclusies ‘The Betrayal of Anne Frank’; kleindochter notaris Van den Bergh deelt haar ervaringen

Op dinsdag 22 maart presenteerde een team van Nederlandse historici in de Lutherse Kerk te Amsterdam zijn kritische rapport over het veelbesproken boek The Betrayal of Anne Frank, waarin de Joodse notaris Arnold van den Bergh wordt aangemerkt als de waarschijnlijke verrader van Anne Frank en haar familie. Het onderzoeksteam komt tot echter tot een geheel andere conclusie: de beschuldigingen richting Van den Bergh snijden geen hout. ‘Helaas moet geconstateerd worden dat het onderzoek amateuristisch is uitgevoerd en door misinterpretatie en tunnelvisie ten onrechte Arnold van den Bergh heeft aangewezen als de verrader van Anne Frank.’

Het tweetalige (Nederlands-Engelse) rapport is geschreven door historici Bart van der Boom, Petra van den Boomgaard, Aaldrik Hermans, Raymund Schütz, Laurien Vastenhout en Bart Wallet. De Nederlandse versie is hier te lezen en te downloaden in de kantlijn van dit bericht.

Kleindochter Van den Bergh spreekt

Ook de kleindochter van Van den Bergh, Mirjam de Gorter, hield een indrukwekkende toespraak in de Lutherse Kerk. Daarin deelde zij haar ervaringen met het zelfbenoemde ‘Cold Case Team’, dat haar grootvader als waarschijnlijke verrader aanmerkte, en gaf zij haar ongezouten mening over de publicatie. ‘Het gaat in deze affaire niet om mij, maar om de hele context van het verhaal waarin mijn grootvader Arnold vanuit het niets wereldwijd als Joodse zondebok wordt neergezet.’ Tot slot riep zij de Amerikaanse uitgever HarperCollins en andere uitgevers op het boek uit de handel te nemen en potentiële film- en seriemakers om géén producties ervan te maken. De toespraak van Mirjam de Gorter is hier te lezen en te downloaden in de kantlijn van dit bericht.

Opmerkingen

Documenten

© KNHG 2023 Website: Code Clear