Jong KNHG stelt zich voor: Celeste van Veenen

Celeste van Veenen

Hee hoi, ik ben Celeste van Veenen. Als 27-jarig Jong KNHG-bestuurslid houd ik mij bezig met educatie en workshops. Deze focus komt voort uit mijn achtergrond. Momenteel ben ik de master Cultuurgeschiedenis van Modern Europa aan de Universiteit Utrecht aan het afronden, maar daarvoor heb ik kort in het basisonderwijs gewerkt. Mijn grote passie voor geschiedenis wordt daarom aangevuld met interesses in filosofie, onderwijs en cultuur.

Ooit ben ik begonnen met filosofie studeren, uit nieuwsgierigheid naar de wereld en een zeker verlangen om die te begrijpen. De studie was echter geen match en daarom ben ik de (academische) lerarenopleiding basisonderwijs aan het Saxion gaan doen; ik vond lesgeven aan kinderen immers altijd heel inspirerend. Al tijdens die studie ontdekte ik via de minor Geschiedenis en dankzij het geven van geschiedenislessen hoezeer geschiedenis mij blijft fascineren. Het was niet zeldzaam dat geschiedenis het lievelingsvak was van mijn leerlingen! Uiteindelijk kwam ik vrij snel tot de conclusie dat ik graag verder wilde met studeren en leren.

Bij de premaster en master Cultuurgeschiedenis vond ik de perfecte combinatie tussen geschiedenis, filosofie en cultuur. Ik vind het fantastisch om het verleden te bevragen door het te onderzoeken, en tegelijkertijd verhalen uit te wisselen met allerlei mensen om mij heen. Mijn premasterscriptie heb ik over de hunebedden geschreven en hun wording tot beschermd erfgoed. Erfgoed is namelijk een van mijn favoriete onderwerpen, en als Drentse kon ik haast niet anders. Daarnaast voel ik me momenteel erg thuis in de gendergeschiedenis en dan in het bijzonder de vrouwengeschiedenis. Ik schrijf mijn masterscriptie over kinderloze vrouwen en hoe zij gerepresenteerd werden ten opzichte van moeders ten tijde van de demografische transitie. Maar er zijn nog zo veel meer onderwerpen die mij interesseren!

Als juf heb ik veel geleerd over organisatie en ontwikkeling, en daar blijf ik graag iets mee doen. Naast mijn master neem ik daarom zitting in de opleidingscommissie van de geschiedenis faculteit in Utrecht en representeer ik mijn mastergroep. Dankzij die functie leer ik veel en krijg ik de kans om achter de universitaire schermen mee te kijken. En nu ben ik deel van het Jong KNHG-bestuur! Mijn doelen zijn vooral om jonge historici meer met elkaar en met het bredere publiek te verbinden en om bij te dragen aan de ontwikkeling van jonge historici (bijvoorbeeld door middel van workshops). Educatie is een kansrijk middel waarmee historici de connectie met de samenleving kunnen maken. Daarbij gaat het absoluut niet alleen om zenden; ik vind kunnen luisteren een van de belangrijkste vaardigheden die een mens kan bezitten. Zo kunnen we hopelijk elkaar en ons verleden beter leren begrijpen (en daar weer van leren voor de toekomst!).

Opmerkingen

© KNHG 2022 Website: Code Clear