Jong KNHG stelt zich voor: Celeste van Veenen

Celeste van Veenen

Hee hoi, ik ben Celeste van Veenen. Als 27-jarig Jong KNHG-bestuurslid houd ik mij bezig met educatie en workshops. Deze focus komt voort uit mijn achtergrond. Momenteel ben ik de master Cultuurgeschiedenis van Modern Europa aan de Universiteit Utrecht aan het afronden, maar daarvoor heb ik kort in het basisonderwijs gewerkt. Mijn grote passie voor geschiedenis wordt daarom aangevuld met interesses in filosofie, onderwijs en cultuur.

Ooit ben ik begonnen met filosofie studeren, uit nieuwsgierigheid naar de wereld en een zeker verlangen om die te begrijpen. De studie was echter geen match en daarom ben ik de (academische) lerarenopleiding basisonderwijs aan het Saxion gaan doen; ik vond lesgeven aan kinderen immers altijd heel inspirerend. Al tijdens die studie ontdekte ik via de minor Geschiedenis en dankzij het geven van geschiedenislessen hoezeer geschiedenis mij blijft fascineren. Het was niet zeldzaam dat geschiedenis het lievelingsvak was van mijn leerlingen! Uiteindelijk kwam ik vrij snel tot de conclusie dat ik graag verder wilde met studeren en leren.

Bij de premaster en master Cultuurgeschiedenis vond ik de perfecte combinatie tussen geschiedenis, filosofie en cultuur. Ik vind het fantastisch om het verleden te bevragen door het te onderzoeken, en tegelijkertijd verhalen uit te wisselen met allerlei mensen om mij heen. Mijn premasterscriptie heb ik over de hunebedden geschreven en hun wording tot beschermd erfgoed. Erfgoed is namelijk een van mijn favoriete onderwerpen, en als Drentse kon ik haast niet anders. Daarnaast voel ik me momenteel erg thuis in de gendergeschiedenis en dan in het bijzonder de vrouwengeschiedenis. Ik schrijf mijn masterscriptie over kinderloze vrouwen en hoe zij gerepresenteerd werden ten opzichte van moeders ten tijde van de demografische transitie. Maar er zijn nog zo veel meer onderwerpen die mij interesseren!

Als juf heb ik veel geleerd over organisatie en ontwikkeling, en daar blijf ik graag iets mee doen. Naast mijn master neem ik daarom zitting in de opleidingscommissie van de geschiedenis faculteit in Utrecht en representeer ik mijn mastergroep. Dankzij die functie leer ik veel en krijg ik de kans om achter de universitaire schermen mee te kijken. En nu ben ik deel van het Jong KNHG-bestuur! Mijn doelen zijn vooral om jonge historici meer met elkaar en met het bredere publiek te verbinden en om bij te dragen aan de ontwikkeling van jonge historici (bijvoorbeeld door middel van workshops). Educatie is een kansrijk middel waarmee historici de connectie met de samenleving kunnen maken. Daarbij gaat het absoluut niet alleen om zenden; ik vind kunnen luisteren een van de belangrijkste vaardigheden die een mens kan bezitten. Zo kunnen we hopelijk elkaar en ons verleden beter leren begrijpen (en daar weer van leren voor de toekomst!).

Één opmerking for Jong KNHG stelt zich voor: Celeste van Veenen

 • Beste Celeste,

  Allereerst de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Hopelijk gaat alles goed. Nog gefeliciteerd met je baan bij Saxion.

  Graag vraag ik je aandacht voor het volgende.
  Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch stelt zoals je weet jaarlijks vier beurzen beschikbaar ten behoeve van onderzoek naar het verleden van de provincie Noord-Brabant na 1795, aan de hand van de collectie van het BHIC. Deze fellowships staan open voor jonge enthousiaste onderzoekers. In het persbericht hieronder (en de beknopte flyer bijgevoegd) vind je meer informatie. Nog meer informatie vind je via de link: BHIC fellowships – BHIC
  Graag wil ik je vragen om dit bij jullie leden onder de aandacht te brengen. Dit kan voor afgestudeerden een uitgelezen kans zijn om hun carrière een boost te geven. Het zou fijn zijn als je hier via jullie kanalen (socials, website, vacaturebank of via het studentenblad) bekendheid aan wilt geven.
  Je kunt mij altijd mailen als je nog vragen of opmerkingen hebt.
  Veel dank en met vriendelijke groeten,

  Margot America
  Communicatiecoördinator
  06 232 511 85

  ————————————————————————————————————————-

  Persbericht

  Oud Archief zoekt Jong Talent

  Twee beurzen voor Brabantse geschiedschrijving
  Het BHIC in ’s-Hertogenbosch is vorig jaar als eerste archief in Nederland met fellowships gestart. Deze beurzen (vier per jaar) bieden recent afgestudeerden de kans om tegen een vergoeding voor de duur van maximaal vijf maanden onderzoek te doen in de collectie van het BHIC. Zo kunnen zij relevante werkervaring opdoen en een netwerk opbouwen om zo hun positie op de arbeidsmarkt te versterken. Bovendien schrijven zij mee aan de Brabantse geschiedenis. Belangstellenden voor het BHIC fellowship-programma kunnen zich vóór 15 februari aanmelden.
  Het BHIC stelt jaarlijks vier beurzen van maximaal 5000 euro beschikbaar voor onderzoek naar het verleden van de provincie Noord-Brabant na 1795, aan de hand van de collectie van het BHIC. De fellowships staan open voor jonge enthousiaste onderzoekers, die niet langer dan drie jaar geleden zijn afgestudeerd. Het fellowship-programma is bedoeld om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken, om onderzoek naar het Brabantse verleden te stimuleren en om de werelden van geschiedbeoefening, wetenschap en erfgoed te verbinden en te versterken.
  Jaarlijks neemt het BHIC twee maal twee fellows aan. De eerste twee starten in maart 2023, de andere twee in september 2023. De fellowships duren maximaal vijf maanden. Fellows zullen naar verwachting gemiddeld twee dagen per week aan het onderzoek werken (dit gaat in overleg). Het BHIC zoekt momenteel twee fellows voor de periode maart 2023 t/m augustus 2023.
  Het verhaal van Brabant
  Onderzoek in het kader van ons fellowship-programma heeft betrekking op het verleden van Noord-Brabant na 1795, en dient in belangrijke mate op de archieven en collecties van het BHIC te leunen. Bij voorkeur draagt het voorgestelde onderzoek bij aan het unieke verhaal van Brabant en aan een van de provinciale verhaallijnen: Bestuurlijk Brabant, Bevochten Brabant, Innovatief Brabant en Religieus Brabant. Projectleider Thijs de Leeuw: “Je kunt bijvoorbeeld denken aan een onderzoek naar de economische en industriële inhaalslag van Brabant in de twintigste eeuw, politieke campagnes en de opkomst van populistische stromingen of bijvoorbeeld protestbewegingen in de jaren zeventig en tachtig (krakers, vredesbeweging). In het bijzonder worden voorstellen aangemoedigd met aandacht voor de bestuurlijke geschiedenis van de provincie in relatie tot maatschappelijke ontwikkelingen. We bieden de onderzoekers de tijd om ongestoord onderzoek te doen, een netwerk op te bouwen en ondersteuning bij toegang tot onze collecties. De fellows mogen gebruikmaken van de faciliteiten van het BHIC. Verder biedt het BHIC intensieve begeleiding in de fase van onderzoek en presentatie/publicatie.”
  Informatie en aanmelden
  Ga voor meer informatie naar https://www.bhic.nl/fellowships. Belangstellenden voor het BHIC fellowship-programma kunnen vóór 15 februari 2023 hun onderzoeksvoorstel (ca. 500 woorden), cv en een motivatiebrief sturen naar fellowships@bhic.nl, t.a.v. Thijs de Leeuw, met als onderwerp ‘Aanmelding BHIC fellowship’. Aanbevelingsbrieven zijn optioneel. Voorstellen worden ter beoordeling voorgelegd aan een onafhankelijke selectiecommissie. Selectie en toekenning vindt plaats begin maart 2023. Aan toekenning kan een kennismakingsgesprek voorafgaan.
  ’s-Hertogenbosch, 4 januari 2023
  ___________________________________________________________________________

  Noot voor de redactie, niet voor publicatie: Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Margot America, communicatie BHIC, tel. 06 232 511 85.

  Fotobijschrift: Twee jonge onderzoekers in onze studiezaal (foto: BHIC)

Opmerkingen

© KNHG 2023 Website: Code Clear