22 maart: The Betrayal of Anne Frank: A Refutation

Op 17 januari was een zelfbenoemd ‘Cold Case Team’ even wereldnieuws. In een zorgvuldig georchestreerd media-offensief beweerde het met behulp van nieuwe AI-technieken en forensisch onderzoek de waarschijnlijke verrader van Anne Frank en haar familie gevonden te hebben, de Joodse notaris Arnold van den Bergh. De conclusies van het CCT werden opgetekend in het veelbesproken boek The Betrayal of Anne Frank, dat een storm van kritiek veroorzaakte in de historische gemeenschap. Op dinsdag 22 maart presenteert een team van Nederlandse historici haar rapport over de publicatie, waarin het de belangrijkste argumenten van het CCT kritisch tegen het licht houdt. KNHG is, samen met SPUI25, de Amsterdam School of Historical Studies (Uva), het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) en het Menasseh ben Israel Instituut, een van de organisatoren van het evenement.

Het tweetalige (Nederlands-Engelse) rapport is geschreven door historici Bart van der Boom, Petra van den Boomgaard, Aaldrik Hermans, Raymund Schütz, Laurien Vastenhout en Bart Wallet. Samen met de kleindochter van Arnold van den Bergh, die zal spreken over de impact van de conclusies van het CCT op haar familie, zullen zij het woord voeren. Hanco Jürgens van het DIA modereert het gesprek, dat in de Aula van de Lutherse Kerk in Amsterdam (UvA) wordt gehouden. De voertaal is Engels.

Aanmelden

In het kort

Datum | dinsdag 22 maart 2022
Tijd | 20:00 – 21:30 uur
Locatie | Aula van de Lutherse Kerk (UvA); Singel 411, 1012 WN Amsterdam

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear