Jong KNHG stelt zich voor: Kay Pepping

Kay Pepping

Hallo allemaal! Mijn naam is Kay Pepping en ik mag voor Jong KNHG aan de slag als bestuurslid Digitalisering & PR. Daar bof ik mee, want Digital Humanities en publieksgeschiedenis zijn twee onderdelen van de historische wetenschap waar ik erg enthousiast over ben!

Afgelopen jaar heb ik mijn MA Geschiedenis afgesloten met een scriptie over lokale handelsdiplomatie van de VOC. Dat was niet zo droog als het klinkt. Onderhandelingen met de lokale overheid gingen niet over prijzen, maar bijvoorbeeld over piraten, gijzelaars en olifanten.

Sinds mijn afstuderen help ik met veel plezier mee aan het Globalise-project van het Huygens ING. Globalise probeert de gigantische VOC-archieven digitaal doorzoekbaar te maken voor computers, zodat historici straks een heleboel nieuwe soorten vragen kunnen beantwoorden.

Als bestuurslid Digitalisering & PR hoop ik de aandacht van Jong KNHG zo nu en dan op de minder conventionele kanten van geschiedenis te vestigen. Naast de nieuwe onderzoeksmethoden van de Digital Humanities die projecten als Globalise mogelijk maken, betekent dat ook publieksgeschiedenis. 

De meesten van ons zijn (in eerste instantie) tenslotte niet verliefd geworden op de geschiedenis dankzij een academisch werk van Huizinga of Fruin. Voor veel mensen betekent geschiedenis een potje Civilization op de computer, het openslaan van de strip Van Nul tot Nu of het aanzetten van een aflevering van The Crown. Welk beeld geeft zulke pop-history over het verleden?

Genoeg te bespreken! Ik kijk er naar uit om samen met het bestuur mooie activiteiten op te zetten voor alle (oud)geschiedenisstudenten. Want of je nu doorgaat met geschiedenis of een heel andere hoek van de arbeidsmarkt in rolt: geschiedenis is overal.  

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear