Voorlopig programma Voorjaarscongres 2022: Bloed, kruit en tranen. Betekenis en herdenking van het Rampjaar 1672

1672 wordt ook wel het Rampjaar genoemd. Volgens een Nederlands gezegde was ‘het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos’. In dit jaar werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aangevallen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. Vooral de inval door de Fransen leidde tot paniek en versterkte de binnenlandse verdeeldheid zodat het jaar ook de geschiedenis is in gegaan vanwege de moord op de gebroeders de Witt door een opgezweepte menigte in Den Haag. 

Regionaal is er (jaarlijks) aandacht voor deze historische gebeurtenis. Zo staan de Groningers bijvoorbeeld ieder jaar op 28 augustus stil bij het Gronings Ontzet. In 2022 daarentegen zal er overal in Nederland aandacht worden besteed aan de 350-jarige herdenking van het Rampjaar. Ook het KNHG zal dat doen, in samenwerking met Platform Rampjaarherdenking en de Vrienden van De Witt, door op 22 april zijn Voorjaarscongres te wijden aan de betekenis en herdenking van het Rampjaar 1672. Het congres vindt plaats in het Brabants Historisch Informatie Centrum, Den Bosch

Voorlopig programma

Het onderstaande programma is onder voorbehoud.

9.00 uur | Ontvangst en registratie
9.30 uur | Welkom en opening door Jan Kriek, directeur BHIC
9.35 uur | Welkom en algemene mededelingen door dagvoorzitter Henk te Velde
9.50 uur | Keynote Maarten Prak (UU)

10.20 uur | Korte koffiepauze

10.35 uur | Panel o.l.v. dagvoorzitter:

  • Egge Knol (Groninger Museum)
  • Marianne Eekhout (Dordrechts Museum)
  • Inger Leemans (NL-Lab/VU)
  • Jacob Knegtel (Brabants Erfgoed)

11.45 uur | Vragen en reactie uit zaal o.l.v. dagvoorzitter
12.15 uur | Presentatie van ‘de Geur van 1672’

12.45 uur | Lunch

13.30 uur | Ronde 1 deelsessies 

14.45 uur | Theepauze

15.15 uur | Ronde 2 deelsessies
16.30 uur | Plenaire afsluiting met aansluitend borrel
17.15 uur | Einde programma

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear