Terugblik Rayke van Lent – Redactie-assistent BMGN – Low Countries Historical Review

Van half januari tot half augustus 2021 liep Rayke van Lent stage bij BMGN – Low Countries Historical Review als redactie-assistent. Hieronder blikt ze terug op haar stageperiode.

Rayke van Lent

Met een grote glimlach kijk ik terug op mijn zeven maanden bij BMGN – Low Countries Historical Review, waar ik als redactie-assistent werkervaring op heb mogen doen. Ik was aan het begin van mijn stage enorm benieuwd naar academisch publiceren en hoe dit precies in zijn werk gaat, en wilde graag eens op een andere manier betrokken zijn bij het vakgebied geschiedenis. Dat is zeker gelukt. Ik heb veel geleerd over academisch publiceren en heb veel praktische vaardigheden opgedaan, maar ook voel ik me meer thuis in het geschiedkundige veld in het algemeen. 

Gedurende deze zeven maanden heb ik kennis mogen maken met vrijwel alle facetten van het academisch publiceren. Zo heb ik bijvoorbeeld mogen werken aan de recensies. Je volgt dit proces van begin tot eind: het zoeken naar een te recenseren boeken, het werven van en contact houden met recensenten, en het redigeren van de uiteindelijke recensies. Daarnaast heb ik een bijdrage mogen leveren aan de BMGN-nummers, met het redigeren van de artikelen, maar ook door mee te helpen met de beeldredactie en de proefcontroles. Ik blader daarom nog steeds graag door het jubileumnummer van juli, als fysiek aandenken aan wat ik allemaal heb geleerd.

Een van de meest waardevolle delen van deze werkervaringsplek is de constante feedback die ik heb gekregen van Hans Spijker, Tessa Lobbes en Rozemarijn van de Wal. Als redactie-assistent krijg je veel eigen verantwoordelijkheid, maar het redactiebureau blijft een klein, hecht team. Je bespreekt samen artikelen en recensies, krijgt veel tips en voelt je nooit bezwaard om vragen te stellen. Deze ondersteuning krijg je ook buiten de werkzaamheden om. Iedereen in het team, van BMGN en KNHG, is erg betrokken en helpt graag in de zoektocht naar de volgende stap in je loopbaan. Samen met Tessa Lobbes heb ik bijvoorbeeld lang gepraat over de arbeidsmarkt en het sollicitatieproces, én heb ik met haar hulp ook een mooie baan kunnen vinden.

Ik heb geen minuut spijt gehad van mijn beslissing te solliciteren voor deze werkervaringsplek, en zou het iedere jonge historicus (in spe) aanraden. Bedankt BMGN en KNHG voor alle hulp, ondersteuning én gezelligheid!

Opmerkingen

© KNHG 2023 Website: Code Clear