GEANNULEERD – 13 oktober: Debatavond in Tivoli Vredenburg over de invloed van fossiele sponsoring op Nederlandse musea

Vanwege programmatische redenen kan dit programma helaas geen doorgang vinden. Je kunt het onderzoek naar dit onderwerp blijven volgen via https://bmgn-lchr.nl/article/view/7028 

 

Nederlandse olie- en gaswinning zijn in toenemende mate controversieel, onder meer vanwege klimaatverandering en de Groningse aardbevingsproblematiek. Voor hun BMGN-artikel ‘Gas, Oil and Heritage’ onderzochten Gertjan Plets en Marin Kuijt (beiden Universiteit Utrecht) de invloed van bedrijven als Shell en de NAM op de museale sector in Nederland. In een analyse van drie musea die in voorbije decennia geld hebben ontvangen van de Nederlandse olie- en gasindustrie, tonen zij aan dat deze sector zich met relatief kleine investeringen in exposities in een positief daglicht weet te stellen. Daarmee oefent de olie- en gassector directe invloed uit op het historische verhaal in musea over fossiele brandstofwinning in Nederland.

Op woensdag 13 oktober organiseren KNHG en de Universiteit Utrecht een debatavond in Tivoli Vredenburg over de bevindingen uit het artikel, uiteraard samen met de auteurs, maar ook met experts uit het Nederlandse museumveld, fossiele industrie en politiek. Deelname is gratis, maar een ticketreservering is wel verplicht. Het debat wordt gemodereerd door KNHG-directeur Antia Wiersma. Houd onze website in de gaten voor aanvullingen op het programma!

Aanmelden

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear