Even voorstellen… Rozemarijn van der Wal

Rozemarijn van der Wal

Mijn naam is Rozemarijn van de Wal en van 1 juli tot 1 november mag ik het BMGN-team komen versterken als vervangend managing editor. Ik ben 30 jaar en woon in Groningen samen met mijn man Rick en onze twee katten. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de RuG (2013) en aansluitend ook daar een master cultuurgeschiedenis gedaan (2014). Tijdens mijn studie heb ik veelvuldig onderzoek gedaan naar Beatrix Potter (1866-1943). De meeste mensen kennen Potter als de auteur van Pieter Konijn, maar veel minder mensen weten dat zij (baanbrekend) wetenschappelijk onderzoek deed naar schimmels en paddenstoelen, en dat ze zich met ziel en zaligheid heeft ingezet voor het beheer en behoud van de Lake District-regio in Engeland. Voor mijn masterscriptie schreef ik een korte biografie over haar, waarin ik haar drie identiteiten (schrijver, wetenschapper en natuurconservator) centraal stelde. Ik onderzocht hierbij de vraag hoe Potters zelfpresentatie beïnvloed werd door gender. Ik kreeg hiervoor een conference scholarship van de Beatrix Potter society. Sindsdien ben ik vertegenwoordiger van de society in Nederland en geef ik met regelmaat lezingen waarin ik mensen meer vertel over het leven en werk van deze fascinerende vrouw.

Na mijn studie begon ik aan de RuG aan mijn promotieonderzoek, getiteld Dancing in the Kitchens of History. Mijn proefschrift is een biografie over de Britse historica Eileen Power (1889-1940). Power was een van de eerste historici die zich bezighield met vrouwengeschiedenis, was medeoprichter van de toen nieuwe discipline sociaaleconomische geschiedenis, en werd uiteindelijk in 1931 benoemd tot professor aan de London School of Economics. In een periode waarin vrouwen in de wetenschap structureel werden gemarginaliseerd, en het idee van de ‘professionele historicus’ volledig verweven was met ideeën over mannelijkheid, lukte het Eileen Power tóch om wetenschappelijke erkenning te krijgen. In mijn proefschrift stel ik mijzelf de vraag: hoe is haar dat gelukt? Ik werk hierbij met het concept ‘scientific persona.’ Dit concept staat centraal staat in het internationale project waar mijn onderzoek onderdeel van uitmaakt, namelijk: SPICE: Scientific Personae in Cultural Encounters. ‘Scientific persona’ helpt bij het onderzoeken van de vraag hoe iemand tot wetenschapper wordt gemaakt, en veronderstelt dat het verkrijgen van erkenning nooit alleen over scientific excellence gaat, maar zeker ook over het performen en belichamen van een geloofwaardige, betrouwbare identiteit. In 2016 wijdde de BMGN een mooi themanummer aan het persona-concept.

Nu mijn boek bijna af is, is er ruimte voor nieuwe uitdagingen en zo ben ik bij de BMGN beland. Het leukste aan mijn nieuwe baan vind ik dat ik me echt bezig kan houden met de historische state of the art. BMGN publiceert het allerlaatste historische onderzoek en levert bijdragen aan de meest actuele historische debatten. Hoe leuk dat ik me daar als managing editor ook mee bezig mag houden! 

Naast mijn onderzoek en mijn werk voor BMGN heb ik een passie voor erfgoed en ben ik voorzitter van museum Het Behouden Blik. Dit is het kleinste museum van noord Nederland met een indrukwekkende verzameling blikken en verpakkingen die de sociaaleconomische geschiedenis van Nederland (letterlijk) verbeelden. Cultureel erfgoed in de keukenkast! In mijn vrije tijd vind je mij vaak in de keuken. Ik heb een passie voor het bakken van grote, uitbundige taarten en het namaken van historische recepten. Zo ben ik onder andere de trotse bezitter van een exemplaar van Mrs. Beeton’s book of household management uit 1913. De komende maanden zal ik (waar mogelijk) zo’n twee dagen per week fysiek aanwezig zijn in Amsterdam op de redactie.

Opmerkingen

© KNHG 2023 Website: Code Clear