Normaal Academisch Peil roept op tot schrappen bezuiniging op hoger onderwijs en wil structurele investering

Het Nationaal Programma Onderwijs van 8,5 miljard euro blijkt toch niet geheel kostendekkend te zijn. Daarom moet het ministerie van OCW tot 2027 ongeveer 149 miljoen euro bezuinigen op de bekostiging van hogescholen, universiteiten en het mbo. Universiteiten worden het meest gekort met 43 miljoen euro. Een brede coalitie van studenten, bestuurders, vakbonden, werknemers en wetenschappers verbonden aan de 14 Nederlandse universiteiten, verenigd onder de naam Normaal Academisch Peil, roept de Tweede Kamer op deze voorgenomen bezuiniging te schrappen en juist 1,1 miljard extra te investeren in het hoger onderwijs. KNHG ondersteunt deze oproep van harte.

‘Een belachelijke korting van 149 miljoen, terwijl een investering van 1,1 miljard euro structureel nodig is om tot een Normaal Academisch Peil te komen.’ Dat stelt Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten namens de 14 universiteiten, WOinActie, de vakbonden, de studentenbonden en diverse andere organisaties verenigd onder de naam Normaal Academisch Peil. Duisenberg: ‘Het kabinet is de horeca te hulp geschoten, de winkels hebben ondersteuning gekregen en dat wordt logischerwijs betaald uit de algemene middelen. Maar de steun die naar de studenten is gegaan in de vorm van verlenging van de ov-kaart, wordt nu indirect op hen verhaald. Want die bezuiniging van 149 miljoen gaat helaas hoe dan ook weer ten koste van de medewerkers en de studenten.’

Voorafgaand aan het debat over Corona en het HO delen bestuurders, medewerkers en studenten waterflesje uit met het Normaal Academisch Peil erop. Annelien de Dijn van WOinActie: ‘Het water staat ons aan de lippen. We roepen de leden van de Tweede Kamer op deze laatste week voor het reces die plotselinge bezuiniging te schrappen en juist te investeren in ons waardevolle wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.’ Duisenberg vult aan: ‘Bij het debat over de Voorjaarsnota komt deze korting aan de orde, dat is voor de Kamerleden hét moment om dit onzalige plan af te schieten.’

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear