Vacature: Projectleider openjournals.nl – Humanities Cluster KNAW – Amsterdam

Vanuit de Nederlandse overheid (OCW) en wetenschappelijke instellingen (NWO, VSNU, KNAW) is een concrete doelstelling geformuleerd om 100 procent open access voor wetenschappelijke publicaties na 2020 te hebben. Daartoe heeft het KNAW Humanities Cluster, met financiële ondersteuning van NWO, een nationaal open access platform voor wetenschappelijke tijdschriften ontwikkeld. Het platform, openjournals.nl, is in  januari 2021 gelanceerd met zeven deelnemende tijdschriften. Openjournals.nl werkt met de open source software Open Journal System 3.x.

Voor dit nationaal open access platform voor wetenschappelijke tijdschriften, is het KNAW Humanities Cluster op zoek naar een 

Projectleider openjournals.nl

Functieomschrijving
Als projectleider ben je verantwoordelijk voor het behalen van projectdoelstellingen binnen de gestelde tijd én het aansturen van een multidisciplinair projectteam. Je bent het gezicht van het project, zowel voor deelnemende als nog te werven partijen, en draagt de doelstellingen van het project actief uit in verschillende relevante gremia. Je legt verantwoording af aan  de directie van het KNAW Humanities Cluster en de stuurgroep over voortgang, resultaten en financiën.

Taken

 • Aansturen van het project en het projectteam waarbij de projectleider verantwoordelijk is voor een goede en gedegen uitvoering van het project;
 • Managen en behalen van de projectdoelstellingen, rekening houdend met gestelde deadlines en beschikbare budgetten;
 • Relaties onderhouden met directie KNAW Humanities Cluster, stuurgroep en andere belanghebbende partijen;
 • Regelmatig rapporteren over voortgang en indien nodig afwijkingen analyseren en het initiëren van corrigerende maatregelen;
 • Gesprekspartner zijn voor en uitvoerder van processen met betrekking tot de verdere ontwikkeling en uitbouw van het platform, in het bijzonder voor de afdeling Digital Infrastructure;
 • Gesprekspartner zijn voor editorial entities (redacties en uitgevende instanties) in het algemeen en in het bijzonder met betrekking tot het toetreden van tijdschriften tot het platform én met betrekking tot open access- redactionele processen;
 • Het werven en adviseren van tijdschriften die willen publiceren op openjournals.nl, inclusief advisering over korte en langere termijn financiering.

FUNCTIE-EISEN
Wij zoeken een projectleider die gedegen ervaring heeft met het leiden van meerjarige projecten, inclusief de financiële beheersing en verantwoording van het project naar de directie en subsidiegever. Bij voorkeur heb je kennis van nationale en internationale ontwikkelingen in open access publiceren en ben je bekend met open source publicatie software. Je hebt ervaring in wetenschappelijk uitgeven en bent bekend met digitale uitgeefprocessen en -systemen én met businessmodellen van uitgevers. Een eigen netwerk van contacten op dit vlak strekt tot de aanbeveling.

Daarnaast beschik je over:

 • goede mondelinge- en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden (Nederlands/Engels);
 • goede sociale en contactuele vaardigheden en een coachende stijl van leiding geven;
 • gevoel voor (bestuurlijke) verhoudingen en  belangentegenstellingen;
 • resultaatgerichte vaardigheden;
 • zelfstandige en proactieve werkhouding.

ARBEIDSVOORWAARDEN
De aanstelling bij het KNAW Humanities Cluster betreft een tijdelijk dienstverband van 16 -24 uur per week, in eerste instantie voor een periode van 1 jaar. Bij gebleken geschiktheid kan het contract worden verlengd. De beoogde ingangsdatum is 1 september 2021.

Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en relevante werkervaring, minimaal € 3.746,- bruto per maand en maximaal € 5.127,- bruto per maand (schaal 11 CAO-Nederlandse Universiteiten) bij een 38-urige werkweek. De KNAW biedt aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8,3% eindejaarsuitkering, 8% vakantie-uitkering, een goede pensioenregeling, 6 weken vakantie op jaarbasis en de mogelijkheid om verlofdagen te kopen/verkopen.

WERKGEVER
Humanities Cluster

Het KNAW Humanities Cluster staat voor innovatief en interdisciplinair onderzoek in de geesteswetenschappen en erfgoedwereld.

Het KNAW Humanities Cluster is een samenwerkingsverband van drie instituten van de KNAW: het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en het Meertens Instituut. In deze instituten verrichten we baanbrekend en excellent geesteswetenschappelijk onderzoek (geschiedenis, etnologie, letterkunde, taalkunde) met toepassing van vernieuwende methoden, waarbij informatica een belangrijke rol speelt. Het KNAW Humanities Cluster heeft de bedrijfsvoering ondergebracht in een centraal bedrijfsbureau en beschikt over een gezamenlijke afdeling Digitale Infrastructuur, een Digital Humanities Lab en NL Lab.

ADDITIONELE INFORMATIE

Voor nadere inlichtingen over de functie kun je mailen naar projectleideroj@bb.huc.knaw.nl.

Meer informatie? Kijk op de website openjournals.nl of mail naar: projectleideroj@bb.huc.knaw.nl

Diversiteit & Inclusie
De KNAW acht een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt van groot belang. Een werkomgeving waarin aandacht is voor individuele kwaliteit en waar ontwikkelmogelijkheden voorop staan. Samen streven we naar een inclusieve cultuur waarin we verschillen omarmen. We nodigen dan ook graag kandidaten uit die door hun achtergrond en ervaring hieraan een bijdrage willen leveren. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen de KNAW op deze wijze versterkt.

Deadline: 1 juni 2021

Solliciteer

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear