Commissie-Joustra raadpleegt themanummer BMGN

Afgelopen week verscheen het rapport van de Commissie onderzoek interlandelijke adoptie, beter bekend als de commissie-Joustra. De commissie onderzocht de feitelijke gang van zaken rondom oude adopties vanuit het buitenland en de rol van de Nederlandse overheid daarin. Daarvoor raadpleegde ze onder andere het BMGN-themanummer ‘Child Separation’, waarin de koloniale wortels van dit fenomeen worden blootgelegd.

In dit themanummer onderzochten Geertje Mak, Lies Wesseling en Marit Monteiro samen met vijf auteurs het Nederlandse en Belgische koloniale beleid inzake het scheiden van kinderen van hun ouders in Nederlands-Indië, Congo, Sri Lanka. De auteurs tonen hoe deze koloniale praktijken doorwerken in de hedendaagse westerse humanitaire bemoeienis met kinderen in economisch zwakkere delen van de wereld. Dit uit zich in ontwikkelingssamenwerking, maar ook in het ‘redden van wezen’ via interlandelijke adoptie.

Bekijk hieronder de video waarin de auteurs hun onderzoek naar het koloniseren van kinderen toelichten.

Opmerkingen

© KNHG 2023 Website: Code Clear