KNHG en opleidingscoördinatoren uiten groeiende zorg over toegang archieven in coronatijd

In een open brief naar 23 Nederlandse archieven hebben het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) en de opleidingscoördinatoren van Nederlandse universiteiten hun groeiende zorg geuit over de (beperkte) toegang van archieven in coronatijd. Hoewel alle ondertekenaars de overheidsmaatregelen die getroffen worden om de Covid-19 crisis te beteugelen onderschrijven, zien zij momenteel grote knelpunten ontstaan bij historici, onderzoekers én studenten, vanwege de uiterst beperkte toegang tot historische bronnen.

Ondanks de grote waardering die de ondertekenaars hebben voor alle initiatieven die de archievenbranche reeds heeft ontplooid, roepen zij op om nog pro-actiever te opereren in het oplossen van dit grote probleem en het vereenvoudigen van de toegang tot primaire bronnen tijdens de periode van lockdown en in de tijd direct daarna. Tevens wordt verzocht tot het onderzoeken van drie oplossingsrichtingen. 

Lees de open brief

Één opmerking for KNHG en opleidingscoördinatoren uiten groeiende zorg over toegang archieven in coronatijd

  • Uw open brief zie ik vandaag pas, als lid van het KNHG. Als archivaris heb ik uw brief (nog?) niet mogen ontvangen.

    Bij het Gemeentearchief Wageningen hebben wij al jaren geen historici meer gezien die langdurig diepgravend onderzoek bij ons komen doen. Wij zijn, afgezien van enkele maanden begin 2020, gewoon open op onze gebruikelijke openingstijden, zij het uitsluitend op afspraak en met 3 bezoekers tegelijkertijd.

    Dus ik zou zeggen: bedenk een goed onderwerp, maak gewoon een afspraak en kom langs.

    Bob Kernkamp
    gemeentearchivaris van Wageningen

Opmerkingen

Documenten

© KNHG 2024 Website: Code Clear