Even voorstellen… Claire Morrison en Rayke van Lent

Aan het begin van het jaar mag BMGN – Low Countries Historical Review twee nieuwe gezichten verwelkomen: Claire Morrison en Rayke van Lent gaan het komend half jaar aan de slag als redactie-assistenten. Hieronder stellen ze zichzelf graag voor. Van harte welkom bij het KNHG-team, beiden!

Claire Morrison

‘Mijn naam is Claire Morrison en sinds vorige week werk ik als redactie-assistent bij de BMGN. Ik heb op deze stagevacature gesolliciteerd omdat ik meer wil weten over het praktische functioneren van wetenschappelijke communicatie. Voor mijn scriptie voor de onderzoeksmaster geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek ik op het moment zeventiende-eeuwse studies over de planten en insecten in Europa en Zuid America. Hierbij bekijk ik hoe kennis in verschillende contexten tot stand kwam en hoe onderzoekers inzichten over de natuur bediscussieerden en beoordeelden.

Communicatiemiddelen die ik tijdens mijn studie slechts in colleges voorbij zag komen, zoals peer reviewing en recensies, kan ik tijdens deze stage nu van dichtbij meemaken. Op deze manier kan ik zelf ervaren welke afwegingen en besluiten er gemaakt worden voordat een artikel of recensie wordt gepubliceerd. Vergezeld door mede-redactie-assistent Rayke van Lent, krijgen we onder deskundige begeleiding van redacteuren Tessa Lobbes en Hans Spijker geregeld masterclasses in redactievaardigheden, waar ik erg veel van opsteek. Tijdens deze trainingen discussiëren we bijvoorbeeld over de functie die recensies kunnen krijgen als meer dan alleen een overzicht van nieuw te verschijnen boeken. Zo leren we hoe recensenten een belangrijke rol vervullen in het bewaken van de huidige stand van zaken in de wetenschap.

Ik ben Tessa en Hans zeer dankbaar dat ik deze praktische ervaring en vaardigheden op mag doen, en ik ga mijn best doen om deze inzichten ook met andere studenten en beginnend onderzoekers te delen. De prettige werkomgeving die Tessa en Hans samen met het gehele KNHG-team mij en de andere stagiairs bieden, maakt dat ik met veel plezier aan mijn werk begin en met plezier uitkijk naar de komende maanden.’

Rayke van Lent

‘Ik ben Rayke van Lent en ik ben recent gestart als redactie-assistent bij BMGN – Low Countries Historical Review. Vorig jaar augustus heb ik mijn master geschiedenis aan de Universiteit van Edinburgh afgerond. Hoewel ik tijdens mijn bachelor en master uiteenlopende geschiedenisvakken heb gevolgd, ligt mijn interesse vooral bij gender en seksualiteit. Voor mijn master scriptie schreef ik dan ook over een alternatieve genealogie voor de seksuele revolutie. Tijdens mijn bachelor ben ik ook in de archieven van menig vrouwenorganisatie gedoken om onderzoek te doen naar feministische netwerken rond 1900.

Toen de vacature voor de werkervaringsplek bij BMGN voorbij kwam, was ik meteen enthousiast. Ik wilde graag een kijkje nemen achter de schermen bij een wetenschappelijke publicatie. Vanaf dag één hebben Claire, mijn mede redactie-assistent, en ik die kans gekregen. We hebben tot dusver al veel mogen leren over de taken van de redactie, zoals het redigeren van teksten en contact tussen auteurs en BMGN.

De komende zes maanden hoop ik nog veel meer (praktische) vaardigheden te ontwikkelen. Met de goede begeleiding van Tessa Lobbes en Hans Spijker heb ik daar het volste vertrouwen in. Ook de sfeer binnen het team maakt het een fijne werkomgeving waar je je als redactie-assistent meteen thuis voelt, veel vragen kan stellen en enorm veel kan leren. Ik kijk uit naar wat het komende half jaar nog meer te bieden heeft!’

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear