Clio Fonds-toekenningen voor Tessa Leuwsha en Pauline Broekema

Tessa Leuwsha en Pauline Broekema hebben beiden een toekenning van €20.000 ontvangen uit het Clio Fonds. Het fonds, dat is ondergebracht bij het Prins Bernard Cultuurfonds, maakt historisch onderzoek op het terrein van de Nederlandse geschiedenis in brede zin mogelijk. Het KNHG wil beiden van harte feliciteren met deze mooie toekenning!

Tessa Leuwsha

Tessa Leuwsha is documentairemaakster en schrijfster, en werkt als cultureel attaché bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Leuwsha ontvangt het Clio Fonds Stipendium om een boek te schrijven over Suriname, waarvoor zij een bootreis zal maken over de Surinamerivier. Op deze tocht probeert zij de kracht van het land en haar bewoners terug te vinden. Ook verdiept Leuwsha zich voor het boek in de geschiedenis van Surinaamse helden als Boni, Jolicoeur en Anton de Kom. Op deze manier hoopt ze te kunnen bijdragen aan het bijstellen van het beeld van slachtofferschap dat nu hangt rond Suriname en het koloniale verleden.

Pauline Broekema

Pauline Broekema is journaliste en schrijfster. Zij ontvangt het Clio Fonds Stipendium om een boek te schrijven over Kee Groot, een activiste en feministe in de eerste helft van de vorige eeuw. De positie van de vrouw is een belangrijk thema in het werk van Broekema. De combinatie van haar beeldende literaire schrijfstijl en gedegen onderzoek zullen een mooi boek opleveren over deze voorvechter in de strijd voor het vrouwenkiesrecht.

Opmerkingen

© KNHG 2023 Website: Code Clear