21 juli: Jong KNHG | Digitale meeting met VN-ambassadeur Karel van Oosterom

In 2018 was Nederland lid van de VN Veiligheidsraad. Karel van Oosterom, Permanent Vertegenwoordiger (ambassadeur) van Nederland bij de Verenigde Naties, heeft zijn ervaringen opgeschreven in het boek Met een oranje das. Jong KNHG gaat met Van Oosterom, die Geschiedenis heeft gestudeerd en dit jaar New York verruilt voor Londen, in gesprek!

Altijd al nieuwsgierig naar het werk van de Verenigde Naties, de rol van Nederland in het buitenland of het werk van een diplomaat? Dit is de ideale gelegenheid om je vragen te stellen! Tijdens de Zoom-sessie komt de historische achtergrond van de VN en de Veiligheidsraad aan bod, maar ook het werk van de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging tijdens het jaar dat Nederland in de Veiligheidsraad zat. Kun je als klein land werkelijk invloed hebben op het wereldtoneel? En hoe is de wisselwerking Den Haag – New York bijvoorbeeld geregeld?

Over Karel van Oosterom

Karel van Oosterom is sinds 2013 Permanent Vertegenwoordiger bij de VN. Daarvoor was hij directeur Politieke Zaken bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken (2011-2013) en raadsadviseur Buitenlandse Zaken en Defensie bij het kabinet van de minister-president (2006-2011). Tussen 2002 en 2006 was Van Oosterom plaatsvervangend Chef de Poste van de ambassade in Beijing.

Van Oosterom schreef naar aanleiding van het Nederlandse jaar in de VN Veiligheidsraad het boek Met een oranje das. Het boek biedt de lezer een unieke inkijk in de Veiligheidsraad, waarin Van Oosterom in 2018 een felbegeerde post voor Nederland bekleedde. Van Oosterom beschrijft hoe diplomaten internationale conflicten uitvochten zonder elkaar naar de keel te vliegen, en hoe de Raad hielp voorkomen dat Ebola een wereldwijde pandemie werd. Dit alles terwijl 2018 al bol stond van spanningen in onder meer Syrië, Jemen, Iran en Noord-Korea en getekend werd door kwesties als MH17 en de affaire in Salisbury. Ook gaat hij in op het belang van de VN en op de betekenis van het jaar Nederlands lidmaatschap van de Veiligheidsraad.

In het kort

Datum | 21 juli aanstaande
Tijd | 19:30-20:30 uur
Locatie | via Zoom, aanmelden en link te verkrijgen via jongknhg@gmail.com
Voor wie? | voor iedereen toegankelijk

Één opmerking for 21 juli: Jong KNHG | Digitale meeting met VN-ambassadeur Karel van Oosterom

Opmerkingen

© KNHG 2023 Website: Code Clear