Informatie over de (beperkte) openstelling van archieven

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor historici die afhankelijk zijn van archiefbronnen om hun onderzoek te doen. Daarom biedt het KNHG onderstaand overzicht van de (on)mogelijkheden bij verschillende archieven in Nederland. De lijst zal regelmatig van een update worden voorzien. Heeft u relevante informatie in dit kader? Neem dan contact met ons op.

Laatste update: dinsdag 23 juni.

Archief Eemland

Met ingang van dinsdag 2 juni is het archief van dinsdag t/m vrijdag open tussen 10.00 uur en 17.00 uur. De expositie ‘Vreugde & verdriet’ is verlengd tot en met 4 oktober 2020.

Atria

De bibliotheek is weer beperkt open. De medewerkers van Atria zijn per e-mail en telefoon goed bereikbaar. Bijeenkomsten zijn geannuleerd en worden – indien mogelijk – online gehouden of verzet naar een later moment. De bibliotheek in hartje Amsterdam is beperkt geopend. Op alle donderdagen in juni en juli kunnen bestaande klanten weer op afspraak langskomen voor het lenen en terugbrengen van boeken. Heeft u foto’s of ander beeldmateriaal nodig? Indien mogelijk neemt Atria aanvraag in behandeling. Bent u op zoek naar informatie over emancipatie, feminisme, of gender & recht, politiek, arbeid, zorg, geschiedenis, kunst, literatuur, wetenschap, religie, seksualiteit, in heden en verleden, uit binnen- en buitenland? Atria heeft duizenden digitale publicaties. Zoek op atria.nl en selecteer het filter ‘digitale publicaties’. Ook steeds meer archieven zijn digitaal in te zien. Een aantal belangrijke historische tijdschriften uit de collectie van Atria staan online op Delpher en kunt u integraal doorzoeken.

Beeld en Geluid Collectie

U kunt een deel van de collectie online bekijken en beluisteren op in.beeldengeluid.nl. Hier vindt u de items waarvoor toestemming is gegeven om ze online te publiceren. Ander materiaal kunt u wel doorzoeken, maar alleen bekijken bij de klantenservice in Hilversum of door het aan te vragen als download voor privégebruik. Het gebouw in Hilversum is tot 1 september gesloten. De perscollectie is te raadplegen bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.

Brabants Historisch Informatie Centrum

Een klein groepje medewerkers beantwoordt schriftelijke vragen waarvoor raadplegen van archief noodzakelijk is en om archiefstukken te scannen. Om toch weer onderzoek mogelijk te maken is het BHIC voorzichtig gestart met bezoek-op-afspraak. Deze afspraken volgen in eerste instantie alleen op uitnodiging, want vanwege de benodigde veiligheidsmaatregelen is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De betrokken studiezaalmedewerkers hanteren criteria voor wie in deze fase voor een afspraak in aanmerking komt: Verreweg de meeste mensen kunnen digitaal geholpen worden en ook bezoek-op-afspraak biedt in sommige situaties een welkome oplossing. Neem voor vragen contact op via info@bhic.nl. Let op: niet iedereen kan dus zomaar een afspraak maken. De studiezaalmedewerkers bepalen in deze fase per dag en aanvraag of een afspraak mogelijk is. Of niet. De scannen-op-verzoek-service blijft doorgaan. Op dit moment kunnen ze op drie dagen per week archiefstukken scannen. Dit breiden ze in de loop van juni uit naar vier dagen. Bij veel archiefstukken kunt u snel zien of er een scan beschikbaar is. Op dit moment ontvangen ze op drie dagen per week studiezaalbezoekers op afspraak: dinsdag, woensdag en vrijdag. Per 1 juli zullen ze op vier dagen bezoekers op afspraak ontvangen: dinsdag t/m vrijdag. En per zaterdag 4 juli zullen ze ook op iedere eerste zaterdag van de maand weer op afspraak bezoek ontvangen. Het aantal beschikbare plaatsen wordt voor alle dagen gaandeweg uitgebreid, maar blijft beperkt. Het maken van een afspraak gaat via e-mail: aanvragen@bhic.nl

CBG Centrum voor familiegeschiedenis

Nu de regering de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus verder heeft versoepeld, is het CBG langzaamaan de dienstverlening weer aan het opstarten. Enkele medewerkers zijn weer begonnen met werkzaamheden die niet vanuit huis konden worden verricht. Nog niet iedereen is weer fulltime aan het werk, dus telefonisch is het archief nog steeds beperkt bereikbaar. U kunt dus het beste mailen. Het Nationaal Archief gaat op 2 juni de studiezaal weer gefaseerd openstellen voor bezoekers. Lees het nieuwsbericht daarover op de site van het NA. Door deze fasering en het sterk beperkte aantal bezoekers dat kan worden toegelaten tot de studiezaal, blijft het vooralsnog niet mogelijk stukken uit de CBG-collecties in te zien. Team Onderzoek is inmiddels begonnen opdrachten voor erfgenamenonderzoek in behandeling te nemen, en de tweede fase van het opstarten van de dienstverlening zal bestaan uit het afhandelen van aanvragen van persoonskaarten voor particulieren. Houd wel rekening met een langere verwerkingstijd. Naast papieren bronnen en genealogische boeken, biedt CBG Verzamelingen een uitgebreide digitale collectie speciaal voor CBG Vrienden. U moet hiervoor dus wel een Vriend zijn.

Drents Archief

Vanaf 2 juni 2020 kan het Drents Archief tijdens openingstijden een beperkt aantal bezoekers ontvangen. Daarom is reserveren vanaf dat moment verplicht. Wilt u een bouwdossier inzien? Ga via de website naar het reserveringsformulier om uw bezoek te plannen en uw bouwdossier te reserveren. Wilt u het Drents Archief bezoeken voor historisch onderzoek? Ook dat gaat nu op afspraak. Ga via de website naar het reserveringsformulier om uw bezoek te plannen en uw archiefstukken te reserveren. Om veilig het Drents Archief te kunnen bezoeken, zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen voor uw gezondheid: Uw reservering geldt voor één persoon. Heeft u last van verkoudheidsklachten gekregen? Annuleer dan uw bezoek. De ingang van het gebouw is gesloten. Belt u even aan om binnengelaten te worden. Ontsmet uw handen bij binnenkomst. Volg de aangegeven route. Houd 1,5 meter afstand. De dienstverlening via e-mail en sociale media blijft doorgaan en u kunt natuurlijk online genealogisch en historisch onderzoek blijven doen in de digitale collecties. U kunt na een zoekactie bekijken hoeveel bestanden één archief bevat, en hoeveel daarvan gedigitaliseerd zijn.

Erfgoed Leiden en Omstreken

Het gebouw is tot en met 1 juni gesloten om bij te dragen aan het beperken van de verspreiding van het coronavirus. Van maandag tot en met donderdag zijn medewerkers bereikbaar van 09:00-12:00 uur en 13:00-16:00 uur via de chat voor vragen. Neem bij dringende vragen contact op via studiezaal@erfgoedleiden.nl. Per 2 juni gaat de studiezaal weer gedeeltelijk open. Omdat het aantal werkplekken op de studiezaal vanwege de anderhalvemeterregel is verminderd, dient u wel van tevoren te reserveren. Verder zijn delen van het archief online beschikbaar, u kunt hierop filteren door ‘Toon alleen resultaten met scans’ aan te vinken. Het is mogelijk om scans aan te vragen van archiefstukken, wanneer er een knop ‘Scan(s) aanvragen’ naast het inventarisnummer staat.

Gelders Archief

Vanaf donderdag 28 mei is een bezoek aan de studiezaal op afspraak weer mogelijk. Hieraan zijn enkele voorwaarden verbonden. Het onderzoek moet urgent zijn, u moet een afspraak hebben en het moet noodzakelijk zijn voor uw onderzoek om originelen te raadplegen die niet onder Scanning on Demand vallen. De Scanning on Demand-service van het archief is gratis, maar geldt niet voor alle archiefstukken. U kunt alleen scans aanvragen van archiefstukken waar het Scanning on Demand-icoon bij staat. De aangevraagde scans worden binnen drie weken na ontvangst van het verzoek op de website gepubliceerd. Daar kunt u ze bekijken en downloaden. Bouwtekeningen en dossiers van de Kamer van Koophandel worden niet op de website gepubliceerd, maar ontvangt u binnen drie werkdagen. Verder kunt u na een zoekactie bekijken hoeveel bestanden één archief bevat, en hoeveel daarvan gedigitaliseerd zijn.

Gemeentearchief Emmen

Het Gemeentearchief Emmen is op afspraak geopend. Het maken van een afspraak kan eenvoudig via https://gemeente.emmen.nl/geboorte-trouwen-en-overlijden/gemeentearchief. Vanwege de omstandigheden is er een beperkt aantal plekken beschikbaar. Daarnaast doet het Gemeentearchief Emmen archiefonderzoek voor mensen uit kwetsbare groepen die beter niet naar het archief kunnen komen.

Gemeentearchief Zaanstad

Het Gemeentearchief Zaanstad is op afspraak geopend. Het maken van een afspraak kan eenvoudig via https://archief.zaanstad.nl/. Vanwege de omstandigheden is er een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Groninger Archieven

De Groninger Archieven ontvangen vanaf dinsdag 2 juni weer bezoekers tussen 9.30 en 16.00 uur. Vanaf 28 mei kunt u via de website een plek reserveren in de studiezaal. Reserveer één dag (9.30-16.00 uur) in de studiezaal en vraag bij de reservering maximaal 8 stukken aan via de agenda. Dit kan vanaf elke donderdag voor de daaropvolgende week. Tijdens uw bezoek is het niet mogelijk om stukken aan te vragen. Reserveer ook wanneer u bouwdossiers wilt inzien via de agenda, u kiest voor tijdvakken van een uur. Reserveer minimaal één werkdag van tevoren, vóór 12.00 uur. U kunt per week maximaal één dag reserveren om zo iedereen de kans te geven om langs te komen. Wilt u gebruik maken van een computer, neem dan uw eigen laptop mee. Het inzien van bouwdossiers vormt hierop een uitzondering. Tussen de tijdvakken van de bouwdossiers worden de werkplekken gereinigd. Voor urgente vragen kunt u medewerkers op werkdagen tussen 10.00 uur en 15.00 uur per telefoon (050-5992000) of per e-mail (info@groningerarchieven.nl) bereiken. Op groningerarchieven.nl kunt u zien van welke stukken er scans zijn gemaakt. Voeg ‘scan’ toe aan uw zoekterm en u vindt de stukken die digitaal beschikbaar zijn. Soms is er bij een scan ook een transcriptie beschikbaar. Niet alles is digitaal raadpleegbaar. Er is wel altijd een verwijzing te vinden naar (fysieke) stukken die de Groninger Archieven in de collectie heeft. Het is verder mogelijk om (tegen betaling) beelden te bestellen via beeldbankgroningen.nl en filmbankgroningen.nl.

Haags Gemeentearchief

Per 2 juni is de studiezaal weer voor vier dagen per week geopend (dinsdag t/m vrijdag). Het Haags Gemeentearchief biedt een aangepaste dienstverlening en heeft (hygiëne)maatregelen genomen op basis van de adviezen van het RIVM. Voor een bezoek gelden verschillende maatregelen: Ze werken op afspraak; u bent welkom voor een ochtend, middag of de hele dag. Kom zoveel mogelijk alleen. Voorafgaand aan uw bezoek geeft u door voor welke onderwerpen/inventarisnummers u komt. Als extra service nemen medewerkers contact met u op om te vragen of ze u op afstand kunnen helpen, of dat een bezoek aan de studiezaal de beste optie is. In het eerste geval helpen ze u telefonisch of via e-mail verder op weg. In het laatste geval zorgen ze ervoor, dat u de materialen die u nodig hebt voor uw onderzoek, kunt bekijken als u op bezoek komt. Ze raden u aan uw eigen laptop, tablet, telefoon en/of camera mee te nemen, zodat u geen gebruik hoeft te maken van de apparatuur op de zaal, en zelf opnamen kunt maken. De ingang is verplaatst naar de zijkant bij de voormalige Kavelwinkel (de deur bij de wenteltrap). Dat is vanuit het Atrium aan de rechterkant van de studiezaal. Stukken worden op gescheiden plaatsen aangeboden en ingenomen. Hoe dit concreet vorm heeft gekregen ziet u bij uw bezoek. U kunt nog geen gebruik maken van het kopieerapparaat. Maak een afspraak voor uw bezoek aan de studiezaal via e-mail: haagsgemeentearchief@denhaag.nl. Zorg daarbij dat u de volgende informatie doorgeeft: op welke datum en welk dagdeel u langs wilt komen, voor welke onderwerpen/inventarisnummers u komt. en op welk telefoonnummer u bereikbaar bent. Delen van archieven zijn verder online beschikbaar. U kunt digitale archiefstukken herkennen aan een grijs vierkantje met een wit kruisje ervoor. Hiervoor moet u wel eerst het archief geselecteerd hebben.

Het Flevolands Archief

Bij Het Flevolands Archief kunt u vanaf 11 mei een scanverzoek doen. De hoeveelheid te scannen materiaal moet wel passen binnen de mogelijkheden die Het Flevolands Archief als archiefdienst heeft. Vanaf dinsdag 19 mei is de studiezaal op afspraak te bezoeken. Om zoveel mogelijk mensen van dienst te kunnen zijn, is de studiezaal tijdelijk langer geopend. De nieuwe openingstijden zijn dinsdag tot en met donderdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Per dagdeel kan 1 bezoeker worden ontvangen. Voor het maken van een afspraak kunt u 2 studiezaalopeningsdagen van tevoren en uiterlijk donderdagmiddag om 16.00 uur contact opnemen met de studiezaal. Verder zijn delen van het archief online beschikbaar. U kunt na een zoekactie bekijken hoeveel bestanden één archief bevat, en hoeveel daarvan gedigitaliseerd zijn.

Het Utrechts Archief

Vanaf dinsdag 26 mei gaat de studiezaal open op dinsdagen op de volgende dagdelen: 9:00-12:45 en 13:15-17:00 uur, en donderdagen op de volgende dagdelen: 9:00-12:45, 13:15-17:00 en 17:30-21:00 uur. Via de website kunt u een afspraak inplannen. Een bezoek kunt u alleen inplannen als het dringend is. Het Utrechts Archief vraagt dan ook dat u zoveel mogelijk gebruik blijft maken van de digitale dienstverlening. Een deel van het archief is online beschikbaar. U kunt na een zoekactie bekijken hoeveel bestanden één archief bevat, en hoeveel daarvan gedigitaliseerd zijn. Als een archiefstuk niet gedigitaliseerd is, kunt u een verzoek tot digitaliseren indienen. Dit is mogelijk voor archiefstukken met een symbool bij het inventarisnummer. Wanneer het inventarisnummer aan de eisen voldoet, staat het stuk binnen maximaal 5 weken online.

Historisch Centrum Overijssel

Vanaf 2 juni zijn de studiezalen weer open voor bezoek op afspraak op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur. Om een veilig bezoek te garanderen laat het Historisch Centrum Overijssel maximaal 6 bezoekers tegelijk toe op de studiezaal in Zwolle, en 4 bezoekers op de studiezaal in Deventer. Plan tijdig een afspraak in, dit kan op de contact-pagina. Bereid uw bezoek zo goed mogelijk voor. Reserveer stukken vooraf vanuit huis om deze op de studiezaal in te zien. Het archief is deels online beschikbaar, de meest geraadpleegde bronnen van Historisch Centrum Overijssel zijn gedigitaliseerd en als scan te bekijken op de website. Deze afbeeldingen kunt u kosteloos in hoge resolutie downloaden. Een digitaal archiefstuk kunt u herkennen aan een paperclipje naast het inventarisnummer. Hiervoor dient u wel eerst te hebben doorgeklikt naar een inventaris.

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

Het IISG is tijdelijk gesloten. Het IISG hervat vanaf juni geleidelijk de werkzaamheden in het gebouw. Op dit moment kan slechts een beperkt aantal bezoekers op afspraak toegelaten worden. Ze beoordelen verzoeken op gebruik van de collectie, urgentie en eventuele alternatieven. Het is niet mogelijk het IISG te bezoeken zonder afspraak. Een deel van de archieven is online beschikbaar. Bij het ‘Verfijnd zoeken’ in de collectie kunt u ‘Inhoud online’ aanvinken om zo alleen deze archieven te zien. Het online archief is maar een deel van de gehele collectie. Via de Beeld & Geluid-collecties is het mogelijk om online lage resolutie scans van materiaal te bekijken. Vanaf 1 juni is het weer mogelijk reproducties te bestellen, al zal de levering langer duren dan gewoonlijk. Alle bestellingen lopen via email: vraag@iisg.nl. Het is uiteraard niet mogelijk zelf scans of kopiëen te maken.

Katholiek Documentatie Centrum

In navolging van de meest recente berichten vanuit de regering en het RIVM zal de studiezaal van het KDC voorlopig gesloten blijven. Concreet betekent dat, dat het KDC ook ná 1 juni dicht zal zijn. Het KDC volgt hierin de richtlijnen die gelden voor de Radboud Universiteit. Wel blijft het zo goed als mogelijk de dienstverlening via telefoon en via mail voortzetten. (Let op: het KDC is deze maand enkele dagen volledig gesloten – kijk daarvoor op deze pagina) Studenten en onderzoekers wordt aangeraden om per mail contact te zoeken en te overleggen over de digitale mogelijkheden om de bronnen te raadplegen. Meer informatie volgt zodra er meer bekend is. Het archief is verder deels online beschikbaar.

Nationaal Archief

Op Tweede Pinksterdag 1 juni bent u vanaf 12.00 uur weer van harte welkom in de tentoonstelling De oorlog die bleef. Voor uw veiligheid is het aantal bezoekers dat tegelijk ontvangen worden beperkt. U maakt voor uw bezoek een reservering op de website. Het reserveren voor een bezoek is mogelijk vanaf vrijdag 29 mei. Vanaf 2 juni ontvangt het Nationaal Archief een beperkt aantal onderzoekers in de studiezaal. Ze beginnen met het opnieuw opstarten van de dienstverlening aan een aantal vaste onderzoeksgroepen volgens de bestaande afspraken. In de komende weken breiden ze de dienstverlening in fasen uit. Eerst met het op afspraak inzien van beperkt openbaar archief. Daarna volgt het inzien van openbaar archief, waarbij u op de website uw plek in de studiezaal en archiefstukken reserveert. Op de website en op sociale media houdt het Nationaal Archief u op de hoogte van de mogelijkheden voor uw onderzoek. Om u veilig te kunnen ontvangen zijn een aantal regels vastgesteld: Kom alleen naar het Nationaal Archief als u een afspraak of reservering voor de tentoonstelling hebt. Blijf thuis en maak een nieuwe afspraak of reservering wanneer u last hebt van één (of meerdere) van de volgende klachten: verkoudheid, keelpijn, (licht) hoesten, verhoging of koorts. Ontwikkelen deze klachten zich ter plekke, ga dan haar huis. Houdt 1,5 meter afstand tijdens uw bezoek (geldt niet voor huisgenoten onderling). Volg tijdens uw bezoek de aanwijzingen op van de medewerkers. Bij binnenkomst vragen medewerkers bij de receptie u naar uw gezondheid en mogelijke gezondheidsklachten. U kunt vanuit huis natuurlijk ook via de website van het Nationaal Archief onderzoek doen in (deels) gedigitaliseerde archieven. Bij de (deels) gedigitaliseerde archieven zijn scans beschikbaar. Daarnaast bieden de zoekhulpen informatie en kunt u een groot deel van de fotocollectie online bekijken.

Noord-Hollands Archief

Vanaf dinsdag 2 juni opent het Noord-Hollands Archief beperkt de studiezalen. De studiezalen zijn van dinsdag tot en met vrijdag en elke derde zaterdag van de maand van 9-16 uur geopend. Door de 1,5 m maatregel kunnen er minder bezoekers ontvangen worden. Daarom werken ze voorlopig op afspraak. Via de website kunt u vanaf 2 juni uw onderzoeksmoment boeken (per blok van 2 uur, meerdere blokken mogen ook, liever niet twee dagen achter elkaar om voor iedereen genoeg tijd te kunnen reserveren). Kom bij voorkeur met 1 persoon en neem uw eigen laptop mee voor onderzoek. Bereidt uw bezoek goed voor en reserveer alvast de benodigde stukken online via de website. Houdt uw bezoek zo kort mogelijk. Veel archiefstukken zijn digitaal in te zien op de website. Het scannen-op-verzoek zal op korte termijn weer beschikbaar komen. Voor vragen kunt u mailen via inlichtingen@noord-hollandsarchief.nl of neem contact op via de chatservice. De chatservice blijft tot vooralsnog 1 september beschikbaar van maandag t/m vrijdag van 9-16 uur en op woensdag- en vrijdagavond van 19-22 uur. De bibliotheek in de studiezaal is alleen op aanvraag bij de collega’s op de studiezaal te raadplegen. De (tijdelijke) tentoonstellingen in de Commandeurszaal, de tentoonstelling ‘Vrouwen in verzet’ en de permanente tentoonstelling ‘Joh. Enschedé in de Janskerk. Drukkerij van waarde’ blijven vooralsnog gesloten. Er wordt naar gekeken om deze (gedeeltelijk) vanaf 1 juli weer open te stellen. Het archief is deels online beschikbaar. U kunt na een zoekactie bekijken hoeveel bestanden één archief bevat, en hoeveel daarvan gedigitaliseerd zijn.

Regionaal Archief Alkmaar

Vanaf 2 juni is een bezoek aan de studiezaal weer mogelijk. De studiezaal van het Regionaal Archief gaat in verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in aangepaste vorm open. Het advies blijft: doe uw onderzoek zoveel mogelijk thuis. Het Regionaal Archief verleent daarbij waar mogelijk (digitaal) ondersteuning. Is het toch nodig om naar de studiezaal te komen? Dan kan dat zo: U maakt telefonisch een afspraak via (072) 850 82 00. Doe dit ten minste twee dagen voor uw geplande bezoek. Bezoek aan de studiezaal is alleen mogelijk op afspraak! Van dinsdag tot en met vrijdag zijn er dagelijks twee dagdelen beschikbaar waarvoor u een afspraak kunt maken: 10-13 uur en 13.30-16.30 uur. Het is ook mogelijk een afspraak voor twee aaneengesloten dagdelen te maken. Nadat u een afspraak hebt gemaakt, kunt u voor dat dagdeel op de gebruikelijke manier archiefstukken reserveren via de website van het Regionaal Archief. Alleen stukken die niet digitaal beschikbaar zijn kunnen op studiezaal worden ingezien. Lees hier meer over uw aankomende bezoek aan onze studiezaal. Kom altijd alleen naar de studiezaal. Maak geen afspraak als u of iemand in uw huishouden koorts heeft of luchtweg- of verkoudheidsklachten zoals hoesten of niezen. Mocht u na het maken van de afspraak alsnog gezondheidsklachten krijgen, annuleert u dan de afspraak. Het Regionaal Archief behoudt zich het recht voor de afspraak te annuleren of de studiezaal te sluiten als omstandigheden dat noodzakelijk maken. Geef daarom bij het maken van de afspraak altijd uw e-mailadres en telefoonnummer door. Een deel van het archief is online beschikbaar. Wanneer u een archief geselecteerd hebt, is het mogelijk binnen de inventaris enkel de resultaten te bekijken met scans. Indien u twijfelt of een studiezaalbezoek nodig is, vraagt het Regionaal Archief Alkmaar daarover eerst contact op te nemen. Het archief is per e-mail te bereiken via info@archiefalkmaar.nl. Telefonisch is het dinsdag- tot en met vrijdagochtend te bereiken, van 9.00 tot 12.00 uur. U kunt ook chatten via de website, van dinsdag tot en met vrijdag tijdens kantooruren. Het is verder mogelijk om een scan van een archiefstuk aan te vragen. Hier zijn verschillende regels aan verbonden, die ook buiten de coronamaatregelen gelden.

Regionaal Historisch Centrum Limburg

Vanaf 25 mei is de digitale dienstverlening weer opgestart. Eén week later, op dinsdag 2 juni, wordt de dienstverlening in de studiezalen van het HCL in aangepaste vorm weer hervat. Wel gelden er binnen een strikte anderhalvemetersetting speciale coronaregels. Voor de studiezaal in Maastricht geldt het volgende: De studiezaal is m.i.v. 2 juni geopend op dinsdag t/m donderdag van 12:00 -17:00 uur. Er worden gelijktijdig maximaal 10 bezoekers op afspraak ontvangen voor een tijdslot van 2 ¼ uur. Bezoekers kunnen minimaal 24 uur van tevoren tijdens kantooruren alleen telefonisch via 06–234 70 745 een tijdslot reserveren van 12:00-14:15 uur of 14:45-17:00 uur. Vooralsnog maximaal 1 tijdslot per persoon per week. Bezoekers komen alleen. Uitdrukkelijk verzoek om (na telefonische reservering) stukken vooraf via dit webformulier te reserveren. De zelfbediening (boeken en microfiches/-films) is gesloten. Meestal kunnen originelen van microfilms/-fiches worden aangevraagd. Er gelden beperkingen voor gebruik van gemeenschappelijke apparatuur (kopieerapparaat, scanners, etc). Een duidelijke instructie is ter plekke aanwezig. Vraag vooral de medewerkers naar de mogelijkheden. Het archief is deels online beschikbaar. Via de website kunt u een Excel-overzicht downloaden om te zien welk materiaal nu al digitaal beschikbaar is. Hierin vindt u tevens de toegangscodes en inventarisnummers van de archieven.

Stadsarchief Amsterdam

Het Stadsarchief Amsterdam is weer open! Vanaf 2 juni bent u weer welkom in het Informatiecentrum, de Studiezaal, de Schatkamer en bij de tentoonstellingen. Ook de Stadsboekwinkel en het compleet verbouwde Café de Bazel zijn vanaf 2 juni weer open. Voor het bezoeken van de tentoonstelling Vondelingen en de Studiezaal dient u wel vooraf online te reserveren. Om het bezoek voor het publiek en medewerkers veilig te houden zijn een aantal maatregelen genomen. Zo vraagt het archief aan iedereen 1,5 meter afstand te houden en worden bij elke balie transparante schermen geplaatst. De maatregelen staan op de digitale schermen en op banners bij de ingang en de Informatiebalie. De Filmzaal blijft vooralsnog gesloten, het Informatiecentrum en de Studiezaal zijn in het weekend gesloten. De Stadsboekhandel is gewoon geopend.

Stadsarchief Rotterdam

De studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam opent op woensdag 3 juni weer de deuren voor bezoekers. Om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen zijn de openingsuren tijdelijk verruimd. Maar let op: u moet wél een afspraak maken. Dit geldt zowel voor inzage van bouwtekeningen als voor alle andere onderzoeken. Een afspraak maakt u via de knop Maak een afspraak. Kies vervolgens het onderwerp ‘Raadplegen bouwdossiers’. Ook als u een ander archief of collectie wilt bekijken, kunt u voorlopig ‘Raadplegen bouwdossiers’ selecteren. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Bij inzage van bouwdossiers kunt u maximaal drie adressen opgeven. Vul ook uw mailadres of telefoonnummer in, zodat het Stadsarchief contact kan opnemen als dat nodig is. Hou verder rekening met het volgende: Kom op de tijd van uw afspraak, alleen dan heeft u toegang tot de studiezaal. Als u van meerdere adressen de bouwdossiers wilt inzien, maak dan geen afspraak voor aan het eind van de dag. De studiezaal moet om 18.00 uur leeg zijn i.v.m. de sluiting van het pand. Per afspraak heeft één persoon toegang, er mogen géén kinderen mee. Ook op de studiezaal houden bezoekers 1,5 m afstand. Kijk voor uw onderzoek wat digitaal al beschikbaar is. Op de website komt regelmatig nieuwe informatie beschikbaar. Zoekt u een historische foto of afbeelding van Rotterdam, raadpleeg dan de beeldbank. Een deel van het beeldmateriaal is vrij downloadbaar. Blijf de website en sociale media in de gaten houden voor eventuele nieuwe ontwikkelingen. Heeft u verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? Blijf dan thuis en annuleer uw afspraak.

Tresoar

Vanaf 2 juni gaat de studiezaal weer open, op iedere werkdag tussen 10.00 en 17.00 uur. Via dit formulier kunt u een studie-/onderzoeksplek reserveren op de studiezaal. In totaal kunnen 40 personen tegelijkertijd gebruikmaken van de studiezaal. Bij het invullen van het reserveringsformulier kunt u kiezen uit drie tijdsblokken: van 10 uur tot 13 uur, van 14 uur tot 17 uur of van 10 uur tot 17 uur. Tijdens uw bezoek aan de studiezaal kunt u archiefstukken inzien die u een dag van tevoren heeft aangevraagd. Het is niet mogelijk om op de dag zelf of tijdens je bezoek (extra) archiefstukken aan te vragen. Archiefstukken kunt u hier aanvragen, of via info@tresoar.nl. Meer informatie over het inzien van archiefstukken volgens de nieuwe protocollen vindt u hier. Vanaf 6 mei was het al mogelijk weer boeken te lenen en in te leveren bij Tresoar. Per 2 juni kunt u ook weer boeken aanvragen uit het Collectiecentrum. Verder zijn delen van het archief beschikbaar als open data. Dit geldt voor foto’s en ansichtkaarten, genealogische data, kaarten, kranten en Fries Open Data Platform.

Westfries Archief

Vanaf dinsdag 2 juni 2020 is de studiezaal weer open voor bezoekers. Uiteraard met inachtneming van de benodigde COVID-19 maatregelen. Alvorens een bezoek aan de studiezaal te brengen, dienen stukken vooraf te worden aangevraagd via de website. Daar is ook uitleg over het aanvragen te vinden. Daarnaast blijft het archief de bezoekers vragen om onderzoek zoveel mogelijk op afstand te doen. Veel bronnen zijn te raadplegen op de website. Voor hulp bij het aanvragen, of in geval van twijfel of een bezoek nodig is, zijn medewerkers telefonisch bereikbaar tijdens kantooruren via 0229-282500. Een bezoek kan uitsluitend na het maken van een telefonische afspraak via 0229-282500. Van de afgesproken datum en tijdstip kan niet worden afgeweken wegens het beheersen van bezoekersstromen. Ze hanteren een maximum aantal bezoekers van vier gelijktijdig op de studiezaal, 1 persoon per afspraak. U wordt geadviseerd een eigen laptop en camera mee te nemen. Bij het maken van de afspraak hoort een gezondheidscheck. Deze wordt herhaald bij binnenkomst in de studiezaal. Overige regels en richtlijnen om de veiligheid van bezoekers en medewerkers te waarborgen worden in de studiezaal meegedeeld.

Zeeuws Archief

Na een periode van aangepaste dienstverlening vanwege het coronavirus is het vanaf dinsdag 2 juni 2020 weer mogelijk om stukken in te zien in de studiezaal van het Zeeuws Archief. Voor de veiligheid van de medewerkers en de bezoekers geldt er wel een aantal spelregels bij een bezoek aan de studiezaal. Zo is vooraf aanmelden per e-mail verplicht. Per dag zijn maximaal 10 bezoekers welkom. Het is mogelijk om originele stukken in te zien. Ook het inzien van publicaties die beschikbaar zijn in de bibliotheek is mogelijk, evenals inzage in banden die in de studiezaal staan, zoals doop- trouw- of begraafregisters. Op dinsdag en donderdag is iemand van het Genealogisch Centrum Zeeland aanwezig voor vragen. Iedere bezoeker dient zijn eigen laptop mee te nemen; de computers in de studiezaal staan uit. Het archief is verder deels online beschikbaar. U kunt na een zoekactie bekijken hoeveel bestanden één archief bevat, en hoeveel daarvan gedigitaliseerd zijn. Ook kunt u filteren op ‘Digitale collecties’. Het Zeeuws Archief biedt ook (tegen betaling) de service ‘Scannen op verzoek’. U kunt via de archiefinventaris een aanvraag doen voor het laten scannen van een archiefstuk. Dit is niet mogelijk voor alle archiefstukken en duurt 2 tot 5 weken.

Één opmerking for Informatie over de (beperkte) openstelling van archieven

  • Wat voor Zaanstad geldt, geldt ook voor gemeentearchief Emmen. Daarnaast doen we archiefonderzoek voor mensen uit kwetsbare groepen die beter niet naar het archief kunnen komen.

© KNHG 2020 Website: Code Clear