Informatie over de (beperkte) openstelling van archieven

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor historici die afhankelijk zijn van archiefbronnen om hun onderzoek te doen. Daarom biedt het KNHG onderstaand overzicht van de (on)mogelijkheden bij verschillende archieven in Nederland. De lijst zal regelmatig van een update worden voorzien. Heeft u relevante informatie in dit kader? Neem dan contact met ons op.

Laatste update: maandag 25 mei.

Nationaal Archief

De studiezaal en tentoonstelling zijn in ieder geval tot 1 juni gesloten. Achter de schermen wordt hard gewerkt om de dienstverlening gefaseerd weer op te kunnen starten. Het Nationaal Archief kijkt ernaar uit weer bezoekers te ontvangen en communiceert een datum zodra die bekend is. Dat doet het via de website en sociale kanalen. Doordat medewerkers van het Nationaal Archief thuiswerken en geen archieven tot hun beschikking hebben, kunnen aanvragen voor inzage in beperkt openbaar archief voorlopig niet in behandeling worden genomen. Ook kunnen er op dit moment geen scans/reproducties van archiefstukken worden gemaakt. Telefonisch is het Nationaal Archief momenteel niet bereikbaar. Wel kunt u chatten met een medewerker. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 13.00 – 17.00 uur. U kunt vanuit huis natuurlijk wel via de website van het Nationaal Archief onderzoek doen in al (deels) gedigitaliseerde archieven. Bij de (deels) gedigitaliseerde archieven zijn scans beschikbaar. Daarnaast bieden de zoekhulpen informatie en kunt u een groot deel van onze fotocollectie online bekijken.

Brabants Historisch Informatie Centrum

Met ingang van dinsdag 17 maart zijn de studiezalen gesloten voor publiek. Ook telefonische dienstverlening is niet meer mogelijk. Dienstverlening via chat, e-mail, forum en sociale media blijft doorgaan. De chatservice is bovendien uitgebreid, door ook te chatten op maandag- en vrijdagmorgen. Op zaterdag is het niet mogelijk om te chatten. De scannen-op-verzoek-service blijft doorgaan. Het afhandelen van verzoeken kan een paar dagen extra duren. De verwerkingstijd ligt op dit moment rond vier weken. Bij bouwtekeningen streeft het Brabants Historisch Informatie Centrum nog altijd naar vier werkdagen. Het archief is verder deels online beschikbaar. Bij veel archiefstukken kunt u snel zien of er een scan beschikbaar is. Deze aanpassingen in de dienstverlening blijven tot nader order van kracht.

Drents Archief

Het Drents Archief is, als gevolg van de afgekondigde maatregelen rondom het coronavirus, tot en met 1 juni gesloten voor publiek. Ook telefonische dienstverlening is tot dan niet mogelijk. De dienstverlening via e-mail en sociale media blijft doorgaan en u kunt natuurlijk online genealogisch en historisch onderzoek blijven doen in de digitale collecties. U kunt na een zoekactie bekijken hoeveel bestanden één archief bevat, en hoeveel daarvan gedigitaliseerd zijn.

Het Flevolands Archief

Bij Het Flevolands Archief kunt u vanaf 11 mei een scanverzoek doen. De hoeveelheid te scannen materiaal moet wel passen binnen de mogelijkheden die Het Flevolands Archief als archiefdienst heeft. Vanaf dinsdag 19 mei is de studiezaal op afspraak te bezoeken. Om zoveel mogelijk mensen van dienst te kunnen zijn, is de studiezaal tijdelijk langer geopend. De nieuwe openingstijden zijn dinsdag tot en met donderdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Per dagdeel kan 1 bezoeker worden ontvangen. Voor het maken van een afspraak kunt u 2 studiezaalopeningsdagen van tevoren en uiterlijk donderdagmiddag om 16.00 uur contact opnemen met de studiezaal. Verder zijn delen van het archief online beschikbaar. U kunt na een zoekactie bekijken hoeveel bestanden één archief bevat, en hoeveel daarvan gedigitaliseerd zijn.

Gelders Archief

Vanaf donderdag 28 mei is een bezoek aan de studiezaal op afspraak weer mogelijk. Hieraan zijn enkele voorwaarden verbonden. Het onderzoek moet urgent zijn, u moet een afspraak hebben en het moet noodzakelijk zijn voor uw onderzoek om originelen te raadplegen die niet onder Scanning on Demand vallen. De Scanning on Demand-service van het archief is gratis, maar geldt niet voor alle archiefstukken. U kunt alleen scans aanvragen van archiefstukken waar het Scanning on Demand-icoon bij staat. De aangevraagde scans worden binnen drie weken na ontvangst van het verzoek op de website gepubliceerd. Daar kunt u ze bekijken en downloaden. Bouwtekeningen en dossiers van de Kamer van Koophandel worden niet op de website gepubliceerd, maar ontvangt u binnen drie werkdagen. Verder kunt u na een zoekactie bekijken hoeveel bestanden één archief bevat, en hoeveel daarvan gedigitaliseerd zijn.

Groninger Archieven

De Groninger Archieven hebben besloten de deuren te sluiten vanaf 16 maart. Dat houdt in dat de komende tijd de studiezaal gesloten is en dat fysieke stukken niet in te zien zijn. Wel kun je gebruik maken van en werken met al het materiaal dat digitaal beschikbaar is op de websites. Voor urgente vragen kun je ze op werkdagen tussen 10.00 uur en 15.00 uur per telefoon (050-5992000) of per e-mail (info@groningerarchieven.nl) bereiken. Op groningerarchieven.nl kunt u zien van welke stukken er scans zijn gemaakt. Voeg ‘scan’ toe aan uw zoekterm en u vindt de stukken die digitaal beschikbaar zijn. Soms is er bij een scan ook een transcriptie beschikbaar. Niet alles is digitaal raadpleegbaar. Er is wel altijd een verwijzing te vinden naar (fysieke) stukken die de Groninger Archieven in de collectie heeft. Het is verder mogelijk om (tegen betaling) beelden te bestellen via beeldbankgroningen.nl en filmbankgroningen.nl.

Het Utrechts Archief

Op dinsdag 19 mei start Het Utrechts Archief voorzichtig met bezoek-op-afspraak (dit is een pilot, het maximum aantal bezoekers is hiervoor al bereikt). Vanaf dinsdag 26 mei gaat de studiezaal open op dinsdagen op de volgende dagdelen: 9:00-12:45 en 13:15-17:00 uur, en donderdagen op de volgende dagdelen: 9:00-12:45, 13:15-17:00 en 17:30-21:00 uur. Via de website kunt u een afspraak inplannen. Een bezoek kunt u alleen inplannen als het dringend is. Het Utrechts Archief vraagt dan ook dat u zoveel mogelijk gebruik blijft maken van de digitale dienstverlening. Een deel van het archief is online beschikbaar. U kunt na een zoekactie bekijken hoeveel bestanden één archief bevat, en hoeveel daarvan gedigitaliseerd zijn. Als een archiefstuk niet gedigitaliseerd is, kunt u een verzoek tot digitaliseren indienen. Dit is mogelijk voor archiefstukken met een symbool bij het inventarisnummer. Wanneer het inventarisnummer aan de eisen voldoet, staat het stuk binnen maximaal 5 weken online.

Historisch Centrum Overijssel

Historisch Centrum Overijssel heeft besloten de studiezalen in Zwolle en Deventer tot nader order te sluiten en de scanverzoeken te beperken tot dringende bestuurlijke en juridische aanvragen. Heeft u hierover vragen, neem dan tijdens kantooruren contact op via 085 488 50 00 of per e-mail via contacthco@historischcentrumoverijssel.nl. Het archief is deels online beschikbaar, de meest geraadpleegde bronnen van Historisch Centrum Overijssel zijn gedigitaliseerd en als scan te bekijken op de website. Deze afbeeldingen kunt u kosteloos in hoge resolutie downloaden. Een digitaal archiefstuk kunt u herkennen aan een paperclipje naast het inventarisnummer. Hiervoor dient u wel eerst te hebben doorgeklikt naar een inventaris.

Noord-Hollands Archief

De studiezaal in de Jansstraat, de tentoonstellingen in de Janskerk en het Archiefcafé zijn tot en met 1 juni gesloten. Vanaf 11 mei is het in dringende gevallen voor onderzoekers mogelijk om een maatwerkafspraak op de studiezaal te maken. De aanvraag hiervoor kunt u mailen naar inlichtingen@noord-hollandsarchief.nl. Het Noord-Hollands archief neemt dan contact op om te kijken wat er mogelijk is. Het archief is deels online beschikbaar. U kunt na een zoekactie bekijken hoeveel bestanden één archief bevat, en hoeveel daarvan gedigitaliseerd zijn. Naast de dienstverlening op de studiezalen is het Noord-Hollands Archief echter ook per direct gestopt met de scanstraat. Daarom kan het de service ‘scannen op verzoek’ helaas niet meer aanbieden.

Regionaal Historisch Centrum Limburg

Tot nader order zijn beide locaties (Heerlen én Maastricht) van het (R)HCL gesloten. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot en met 1 juni. Zo is het reserveren van archiefstukken op dit moment niet mogelijk. Alleen in geval van bestuurlijke, juridische of medische noodzaak blijft het mogelijk op afspraak toegang te krijgen tot documenten. Ook de digitale dienstverlening wordt beperkt tot gevallen met bestuurlijke, juridische of medische noodzaak. Het archief is deels online beschikbaar. Via de website kunt u een Excel-overzicht downloaden om te zien welk materiaal nu al digitaal beschikbaar is. Hierin vindt u tevens de toegangscodes en inventarisnummers van de archieven.

Tresoar

Vanaf 6 mei was het al mogelijk weer boeken te lenen en in te leveren bij Tresoar. Met ingang van 1 juni worden de overheidsmaatregelen verder versoepeld. Dit houdt in dat ook Tresoar de dienstverlening vanaf 2 juni uitbreidt. Concreet betekent dit dat u vanaf 2 juni op basis van reservering weer toegelaten wordt op de studiezaal. Verder zijn delen van het archief beschikbaar als open data. Dit geldt voor foto’s en ansichtkaarten, genealogische data, kaarten, kranten en Fries Open Data Platform.

Zeeuws Archief

Na een periode van aangepaste dienstverlening vanwege het coronavirus is het vanaf dinsdag 2 juni 2020 weer mogelijk om stukken in te zien in de studiezaal van het Zeeuws Archief. Voor de veiligheid van de medewerkers en de bezoekers geldt er wel een aantal spelregels bij een bezoek aan de studiezaal. Zo is vooraf aanmelden per e-mail verplicht. Per dag zijn maximaal 10 bezoekers welkom. Het is mogelijk om originele stukken in te zien. Ook het inzien van publicaties die beschikbaar zijn in de bibliotheek is mogelijk, evenals inzage in banden die in de studiezaal staan, zoals doop- trouw- of begraafregisters. Op dinsdag en donderdag is iemand van het Genealogisch Centrum Zeeland aanwezig voor vragen. Iedere bezoeker dient zijn eigen laptop mee te nemen; de computers in de studiezaal staan uit. Het archief is verder deels online beschikbaar. U kunt na een zoekactie bekijken hoeveel bestanden één archief bevat, en hoeveel daarvan gedigitaliseerd zijn. Ook kunt u filteren op ‘Digitale collecties’. Het Zeeuws Archief biedt ook (tegen betaling) de service ‘Scannen op verzoek’. U kunt via de archiefinventaris een aanvraag doen voor het laten scannen van een archiefstuk. Dit is niet mogelijk voor alle archiefstukken en duurt 2 tot 5 weken.

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

Het IISG is tijdelijk gesloten. Het IISG hervat vanaf juni geleidelijk de werkzaamheden in het gebouw. De studiezaal blijft voorlopig nog gesloten voor bezoekers. Een deel van de archieven is online beschikbaar. Bij het ‘Verfijnd zoeken’ in de collectie kunt u ‘Inhoud online’ aanvinken om zo alleen deze archieven te zien. Het online archief is maar een klein deel van de gehele collectie: 395 van de 5281 archieven. Via de Beeld & Geluid-collecties is het mogelijk om online lage resolutie scans van materiaal te bekijken. Het is verder tijdelijk niet mogelijk om digitale reproducties aan te vragen.

Haags Gemeentearchief

De studiezaal van het Haags Gemeentearchief is gesloten, vooralsnog tot 25 mei. Dat houdt ook in dat u tot die tijd geen stukken kunt aanvragen. Alle geplande lezingen zijn afgelast tot 1 juni. Schriftelijke vragen om informatie probeert het archief binnen 3 werkweken te beantwoorden. Verzoeken tot digitalisering (DOV) kunnen op dit moment helaas niet in behandeling worden genomen. Ook reeds ingediende verzoeken liggen op het moment stil. Delen van archieven zijn online beschikbaar. U kunt digitale archiefstukken herkennen aan een grijs vierkantje met een wit kruisje ervoor. Hiervoor moet u wel eerst het archief geselecteerd hebben.

Archief Eemland

De publieksvloer van Archief Eemland is met ingang van donderdag 14 mei weer open voor bezoekers. Het archief is elke werkdag open tussen 10.00 en 16.00 uur. De publieksvloer op de 3e verdieping en de expositie ‘Amersfoort bevrijd. Vreugde & verdriet’ zijn alleen op afspraak te bezoeken. Deze expositie is verlengd tot en met 4 oktober 2020.

Regionaal Archief Alkmaar

De studiezaal is vooralsnog gesloten in verband met de maatregelen die zijn getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar het archief streeft ernaar uiterlijk per 2 juni weer bezoekers te kunnen ontvangen. Dit naar aanleiding van de aangekondigde versoepeling van de overheidsmaatregelen. Het archief is momenteel druk bezig met het treffen van maatregelen om op een veilige manier weer bezoekers te ontvangen in de studiezaal. De studiezaal zal in aangepaste vorm weer geopend worden. Zo zullen enkel bezoekers ontvangen worden die van tevoren een afspraak hebben gemaakt (reserveermogelijkheid volgt). Dit om te garanderen dat er voldoende afstand gehouden kan worden. Daarnaast vraagt het archief om onderzoek zoveel mogelijk op afstand te doen. Een deel van het archief is online beschikbaar. Wanneer u een archief geselecteerd hebt, is het mogelijk binnen de inventaris enkel de resultaten te bekijken met scans. Indien u twijfelt of een studiezaalbezoek nodig is, vraagt het Regionaal Archief Alkmaar daarover eerst contact op te nemen. Het archief is per e-mail te bereiken via info@archiefalkmaar.nl. Telefonisch is het dinsdag- tot en met vrijdagochtend te bereiken, van 9.00 tot 12.00 uur. U kunt ook chatten via de website, van dinsdag tot en met vrijdag tijdens kantooruren. Het is verder mogelijk om een scan van een archiefstuk aan te vragen. Hier zijn verschillende regels aan verbonden, die ook buiten de coronamaatregelen gelden.

CBG Centrum voor familiegeschiedenis

Nu de regering de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus verder heeft versoepeld, is het CBG langzaamaan de dienstverlening weer aan het opstarten. Enkele medewerkers zijn weer begonnen met werkzaamheden die niet vanuit huis konden worden verricht. Nog niet iedereen is weer fulltime aan het werk, dus telefonisch is het archief nog steeds beperkt bereikbaar. U kunt dus het beste mailen. Daarnaast blijft de studiezaal van het Nationaal Archief gesloten, waardoor het nog niet mogelijk is stukken uit de CBG-collecties in te zien. Team Onderzoek is inmiddels begonnen opdrachten voor erfgenamenonderzoek in behandeling te nemen, en de tweede fase van het opstarten van de dienstverlening zal bestaan uit het afhandelen van aanvragen van persoonskaarten voor particulieren. Houd wel rekening met een langere verwerkingstijd. Naast papieren bronnen en genealogische boeken, biedt CBG Verzamelingen een uitgebreide digitale collectie speciaal voor CBG Vrienden. U moet hiervoor dus wel een Vriend zijn.

Erfgoed Leiden en Omstreken

Het gebouw is tot en met 1 juni gesloten om bij te dragen aan het beperken van de verspreiding van het coronavirus. Van maandag tot en met donderdag zijn medewerkers bereikbaar van 09:00-12:00 uur en 13:00-16:00 uur via de chat voor vragen. Neem bij dringende vragen contact op via studiezaal@erfgoedleiden.nl. Per 2 juni gaat de studiezaal weer gedeeltelijk open. Omdat het aantal werkplekken op de studiezaal vanwege de anderhalvemeterregel is verminderd, dient u wel van tevoren te reserveren. Verder zijn delen van het archief online beschikbaar, u kunt hierop filteren door ‘Toon alleen resultaten met scans’ aan te vinken. Het is mogelijk om scans aan te vragen van archiefstukken, wanneer er een knop ‘Scan(s) aanvragen’ naast het inventarisnummer staat.

Katholiek Documentatie Centrum

In navolging van de meest recente berichten vanuit de regering en het RIVM zal de studiezaal van het KDC voorlopig gesloten blijven. Concreet betekent dat, dat het KDC ook ná 1 juni dicht zal zijn. Het KDC volgt hierin de richtlijnen die gelden voor de Radboud Universiteit. Wel blijft het zo goed als mogelijk de dienstverlening via telefoon en via mail voortzetten. (Let op: het KDC is deze maand enkele dagen volledig gesloten – kijk daarvoor op deze pagina) Studenten en onderzoekers wordt aangeraden om per mail contact te zoeken en te overleggen over de digitale mogelijkheden om de bronnen te raadplegen. Meer informatie volgt zodra er meer bekend is.

Gemeentearchief Zaanstad

Het Gemeentearchief Zaanstad is op afspraak geopend. Het maken van een afspraak kan eenvoudig via https://archief.zaanstad.nl/. Vanwege de omstandigheden is er een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Gemeentearchief Emmen

Het Gemeentearchief Emmen is op afspraak geopend. Het maken van een afspraak kan eenvoudig via https://gemeente.emmen.nl/geboorte-trouwen-en-overlijden/gemeentearchief. Vanwege de omstandigheden is er een beperkt aantal plekken beschikbaar. Daarnaast doet het Gemeentearchief Emmen archiefonderzoek voor mensen uit kwetsbare groepen die beter niet naar het archief kunnen komen.

Één opmerking for Informatie over de (beperkte) openstelling van archieven

  • Wat voor Zaanstad geldt, geldt ook voor gemeentearchief Emmen. Daarnaast doen we archiefonderzoek voor mensen uit kwetsbare groepen die beter niet naar het archief kunnen komen.

© KNHG 2020 Website: Code Clear