Jong KNHG | Verslag Digitale meeting ‘Historici en de arbeidsmarkt’

Carrièredagen georganiseerd door opleidingen en studieverenigingen kunnen door de coronamaatregelen geen doorgang vinden. De noodzaak om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt verdwijnt echter niet opeens. Jong KNHG had daarom het initiatief genomen om een Zoom-sessie te organiseren die in het teken stond van historici en de arbeidsmarkt. Deze, voor het Jong KNHG eerste online, sessie vond plaats op 22 april. Speciale doelgroep waren bachelor en masterstudenten.

Kayleigh Goudsmit, tegenwoordig communicatiemedewerker bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en in het verleden in diezelfde hoedanigheid werkzaam bij het KNHG, was uitgenodigd om te komen spreken,. In 2018 schreef zij het boek Gezocht: Historicus, waarvoor zij historici in heel verschillende beroepsgroepen heeft geïnterviewd. Voorbeelden hiervan zijn de academische wereld, het bedrijfsleven, de culturele sector en de media.

Kayleigh benadrukt dat je tijdens het solliciteren niet in paniek moet raken. Uit eigen ervaring kan ze vertellen dat ze zelf veel brieven heeft moeten versturen. Maar naarmate het proces vordert, krijg je zelf ook beter door wat werkgevers zoeken. Volgens haar is het belangrijk om je ervaringen en vaardigheden relevant te maken. Creëer dus een goedlopend en kloppend verhaal. Grijp bijvoorbeeld terug op vaardigheden die je tijdens je studie hebt geleerd. Het is aan te raden om iets naast je studie te gaan doen. Hierdoor leer je wat je wel en niet ligt, doe je ervaring op en leer je mensen kennen. Waarschijnlijk zal je niet je hele leven dezelfde baan houden, dus denk niet dat je na je studie direct je droombaan vindt. Wees realistisch!

Aan het verhaal van Kayleigh werd toegevoegd dat het ook helpt om tijdens een sollicitatie op te vallen. Wees enthousiast! Werkgevers krijgen soms vele tientallen brieven en cv’s binnen. Zij moeten dan het kaf van het koren scheiden. Wek dus nieuwsgierigheid. Heb je gaten in je cv, wees dan in staat om deze uit te leggen. Mocht je daarnaast niet door zijn naar een volgende ronde, vraag dan naar de reden. Zo kun je jezelf blijven verbeteren!

Tijdens de Zoom-sessie werden ook nog enkele andere tips genoemd voor zowel het solliciteren als de carrièrevoorbereiding tijdens je studie:

  • Wanneer je solliciteert, stuur dan nooit een standaardbrief!
  • Doe ervaring op in de vorm van een stage, summer school, bijbaan of bestuursfunctie.
  • Wees nieuwsgierig! Vraag eens of je koffie kunt drinken met iemand die jouw droombaan heeft. Kijk hoe hij/zij daar is gekomen.
  • Ambitie is geen vies woord. Wees niet overmoedig, maar ook niet bescheiden!
  • Vallen en opstaan. Achteraf denk je altijd: dat had ik beter en anders kunnen doen. Dat hoort erbij.

Tom Scheepstra
voorzitter Jong KNHG

Opmerkingen

© KNHG 2023 Website: Code Clear