Terugblik Hadewijch Zwart op haar tijd bij het KNHG

Op een zeer warme zomerdag in augustus, nu anderhalf jaar geleden, stapte ik voor het eerst het KNHG binnen. Daar werd ik direct opgenomen in het kleine en enorm gedreven KNHG-team.

Daarna kon ik meteen aan de slag met onder andere de nieuwe huisstijl van het KNHG. De ontwerpen van Studio De Ronners resulteerden onder meer in een geheel nieuwe uitstraling in het logo, de website, de nieuwsbrief en de welbekende KNHG-pennen, notitieblokken en andere merchandise. Een mooie gelegenheid om historici, onder wie ikzelf, (opnieuw) kennis te laten maken met hun beroepsvereniging.

Als communicatiemedewerker heb je bovenal een netwerkfunctie. Je onderhoudt contacten in het veld, blijft op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en zit dichtbij het historische vuur. De afgelopen anderhalf jaar heb ik zo misschien wel meer historici leren kennen dan tijdens mijn geschiedenisopleiding zelf. Natuurlijk wist ik al dat historici overal en nergens terechtkomen, maar pas bij het KNHG realiseerde ik me hoeveel ontzettend leuke werkplekken er voor historici zijn. Op historici.nl komt dit niet alleen naar voren in de uitgebreide vacaturebank en bomvolle activiteitenagenda, maar ook door de diverse bijdragen waarin historici uit het hele land lezers een inkijk geven in hun onderzoek en werk. Dit onderdeel van het werk heb ik als bijzonder waardevol ervaren, omdat het aan studenten en jonge historici laat zien dat er zoveel meer mogelijkheden zijn dan óf promoveren óf je laten omscholen.

Al met al kijk ik terug op een enorm leerzame tijd, met geweldige collega’s, ontelbare pagina’s afgevinkte ‘to do’s’ en inspirerende congressen. Eén specifiek evenement zal me altijd bijblijven: de Historicidagen. Vanaf dag één bij het KNHG werkten we hier al stapje voor stapje naartoe met behulp van de uitgebreide planning, provisorisch geplakt op de muur van ons kantoor. Gedurende de voorbereidingen had ik af en toe geen flauw idee of we goed bezig waren en of we het allemaal wel zouden halen, maar uiteindelijk waren de drie geweldige dagen in augustus met zoveel historici bij elkaar, het harde werk, de talloze overleggen en heel veel koffie meer dan waard. Toen werd me echt duidelijk dat voor mij het KNHG niet alleen een organisatie is, maar een gemeenschap van historici vormt. Daarom voelt dit bericht ook niet als een afscheid. Ik ga alleen binnen de gemeenschap een andere rol vervullen, namelijk die van KNHG-lid. Ik ben heel erg benieuwd naar alle evenementen en congressen die komen gaan, en kijk in het bijzonder uit naar de Historicidagen 2021 in Rotterdam!

Opmerkingen

© KNHG 2023 Website: Code Clear