Stagevacature: onderzoek voor masterstudent naar de geschiedenis van schenken en legateren in Nederland

Het bureau van het KNHG biedt werkervaringsplaatsen en afstudeeronderzoeken aan studenten in de laatste fase van hun studie (master), met als doel jonge historici de mogelijkheid te bieden naast of na de studie hun netwerk te vergroten en werkervaring op te doen zodat hun positie op de arbeidsmarkt versterkt wordt. In de afgelopen jaren bleek deze ervaring nuttig bij het vinden van betaald werk.

Onderzoekstage voor masterstudent naar de geschiedenis van schenken en legateren in Nederland

Charitas kent een lange geschiedenis in Nederland en heeft vele gezichten. Van ziekenhuizen in de Middeleeuwen, musea in de achttiende eeuw, het Concertgebouw in de negentiende eeuw tot de vele fondsen op naam met bijzondere doelstellingen die er tegenwoordig zijn. Het KNHG is op zoek naar die geschiedenissen. Wat is het oudste voorbeeld van een schenking met een maatschappelijk doel in Nederland? Welke schenking had veel invloed? Welke overwegingen hadden schenkers in het verleden om hun geld op die manier na te laten? Kortom het KNHG zoekt een stagiaire die in de geschiedenis van charitas in Nederland duikt. Dit onderzoek moet leiden tot een aantal inhoudelijke maar wervende beschrijvingen van bijzondere schenkingen voor de website van het KNHG. De mogelijkheid bestaat dat deze beschrijvingen gebundeld worden in een boekje. Deze onderzoeksstage inzetten als afstudeeropdracht behoort tot de mogelijkheden.

Taken

  • Onderzoeken van de geschiedenis van charitas in Nederland vanaf de Middeleeuwen tot nu;
  • Schrijven van een aantal inhoudelijke maar wervende beschrijvingen van schenkingen en legaten door de tijd heen voor de website van KNHG;
  • Beeldredactie (zoeken, aanvragen en eventueel bewerken van (rechtenvrij) beeldmateriaal ter ondersteuning van geschreven teksten).

Gewenst profiel

  • Student (research-) Master Geschiedenis met een vlotte pen;
  • Goede contactuele eigenschappen met uitstekende beheersing van het Nederlands en Engels;
  • Enthousiast en initiatiefrijk.

Wat bieden wij

  • Onderzoeksstage bij de beroepsvereniging van historici in Nederland;
  • Mogelijkheid voor een afstudeeropdracht;
  • Begeleiding in de werkzaamheden en ruimte voor eigen initiatief;
  • Een stagecontract met bijbehorende vergoeding en een beperkte reiskostenvergoeding.

Heb je belangstelling? Stuur een motivatiebrief vergezeld van een curriculum vitae én een artikeltje voor een breed publiek van jouw hand vóór 1 februari 2020 naar Antia Wiersma, Directeur KNHG: antia.wiersma@huygens.knaw.nl

Het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) is  de beroepsorganisatie voor historici in Nederland. Het KNHG verbindt historici en komt op voor de belangen van het vak. Het KNHG creëert ontmoetingsplaatsen waar historici  kennis uitwisselen:  in levende lijve op congressen, ‘in druk’ en online via BMGN – Low Countries Historical Review en www.historici.nl die gratis toegankelijk zijn voor alle historici. Dat kunnen studenten zijn, onderzoekers, docenten, archivarissen, museummedewerkers en andere historici. Het KNHG werkt nauw samen met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW). Het KNHG-bureau is gevestigd in Amsterdam en maakt deel uit van het Humanities Cluster.

KNHG is onderdeel van Huygens ING,  een instituut van de KNAW

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear