Eind december verschijnt het nieuwe nummer van BMGN – Low Countries Historical Review

Politieke cultuur staat in verschillende gedaanten centraal in het nieuwe nummer van BMGN. Dieter Bruneel en Leon Wessels dagen gangbare ideeën over het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden uit door aan de hand van de Kamerdebatten over het jachtrecht te demonstreren dat de verdeeldheid hierover onder politici niet langs de grens van de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden liep. In dezelfde periode kende de grote redenaar Johannes Henricus van der Palm het toppunt van zijn roem. Zoveel faam als Van der Palm te beurt viel tijdens zijn leven, zo verguisd werd hij na zijn dood, en met hem de periode van de Restauratie die als saai en oppervlakkig gepresenteerd werd. Henk te Velde pleit ervoor om Van der Palm te herwaarderen, en zo nieuw licht te werpen op de rol van publieke welsprekendheid en de politieke cultuur van de Restauratie. Jonas van Tol ten slotte, bestudeert Willem van Oranje vanuit een transnationaal perspectief en toont daarmee aan dat diens onderbelichte rol in de zestiende-eeuwse Franse religieuze oorlogen niet uit de lucht kwam vallen, maar gevoed werd door Oranje’s ‘kosmopolitische’ opvoeding en zijn internationale netwerken en politieke strategieën.

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear