Even voorstellen… Laura Brinkhorst – nieuw bestuurslid Jong KNHG

Hoi, mijn naam is Laura Brinkhorst. Ik ben 21 jaar en heb net mijn Bachelor Geschiedenis aan de vrije Universiteit van Amsterdam afgerond. Wat ik interessant vind aan geschiedenis: eigenlijk alles wel! Deze nieuwsgierigheid naar alles wat met het verleden te maken heeft, deed mij ertoe doen besluiten om na mijn middelbare school geschiedenis te gaan studeren. Dit bleek een goede keuze en na drie jaar Bachelor heb ik mijn diploma inclusief Honours Module en judicium cum laude behaald. Mijn scriptie heb ik geschreven over de adellijke NSB’er graaf ‘Max de Marchant et d’Ansembourg’ uit Limburg, wiens NSB-verleden, strafproces en NBI-dossier ik onder de loep genomen heb. Centraal stond de vraag: hoe kon het dat ‘de Graaf’ zijn bezittingen twee jaar na zijn veroordeling al terugkreeg en waarom hij zijn straf op zijn Kasteel Amstenrade mocht uitzitten? Geïnteresseerd? Je mag me altijd mailen voor meer informatie.

Een andere tak van sport waarin ik geïnteresseerd ben is het geschiedenisonderwijs, zowel in het voorgezet onderwijs als op de hogescholen en universiteiten. Om deze reden ben ik in mijn derde jaar de Educatieve Minor voor Geschiedenis gaan doen. Deze opleiding bleek een stoomcursus voor docenten waarin ik een semester heb doorgebracht op een stageschool waar ik zelf lesgaf en de ruimte kreeg om mijn eigen stijl te ontwikkelen. Het was een zeer leerzame ervaring. Ik heb nu inzicht in wat geschiedenis met jonge mensen doet en hoe hen te interesseren in het verleden.

Tevens ben ik gedurende mijn Bachelor studentlid van de Opleidingscommissie Geschiedenis geweest. Ik vond het heel waardevol om samen met medestudenten en docenten na te denken over het onderwijs op onze opleiding. Vanaf komend jaar maak ik de overstap van opleidingsniveau naar facultair niveau en word ik studentassessor van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de VU.

Verder ben ik als studentassistent werkzaam voor ACASA, de vereniging van oudheidstudies in Amsterdam en vervul ik daar ondersteunende werkzaamheden voor de opleidingsdirecteuren en help ik activiteiten zoals symposia en voorlichtingsdagen te organiseren. Als laatste ben ik op projectbasis ook nog werkzaam als studentassistent bij het Pre-University College van de VU. Het PUC organiseert korte collegereeksen voor middelbare scholieren bij wijze van studievoorlichting. Voor deze functie heb ik de vaardigheden die ik tijdens de educatieve minor heb ontwikkeld goed kunnen gebruiken.

Naast dit alles ben ik vanaf collegejaar 2019/2020 ook nog bestuurslid voor JongKNHG. Ik hoop dit jaar een korte (of wie weet een langere) reeks lezingen te organiseren met als doel jonge historici te informeren over de arbeidsmarkt en de diverse werkvelden waarin historici terecht komen. Uiteraard horen de academische wereld, het onderwijs en de erfgoedsector tot deze werkvelden, maar ook zal ruim aandacht worden besteed aan sectoren zoals de politiek, journalistiek en beleid. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in en ik hoop je te zien bij een van onze activiteiten.

Één opmerking for Even voorstellen… Laura Brinkhorst – nieuw bestuurslid Jong KNHG

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear