Ga mee op reis met ToenToer

Bishapur

Twee uur rijden ten westen van Shiraz ligt een stad die in 266 na Chr. is gebouwd door Shapur I. Deze nieuwe hoofdstad vernoemde hij naar zichzelf: Bishapur. Shapur I was een van de machtigste sjahs van de Sassanidische dynastie. Een dynastie die vooral bekend is van het tot drie keer toe verslaan van de Romeinen. Tussen 240  en 261 na Chr. veroverde én verloor Shapur meerdere malen grensprovincies als Armenia, Syria en Mesopotamia. Daarbij bracht hij grote nederlagen toe aan de Romeinen en nam veel Romeinse soldaten gevangen. In 259 n. Chr. nam Shapur I zelfs keizer Valerianus gevangen en hield hem voor langere tijd als ultieme vernedering in zijn paleis gevangen voordat hij hem vermoorde.

De Romeinse soldaten die Shapur gevangen had genomen werden aan het werk gezet: ze groeven kanalen en bouwden steden. De Band-e Qaisar (Keizersbrug) in Shustar is daar een van de bekendste voorbeelden van. Dit is een 500 meter lange brug naar Romeins model. Bishapur is ook door Romeinse soldaten in gevangenschap gebouwd. Interessant aan deze stad is vooral dat hij in een rastervorm gebouwd is, terwijl de steden onder de Parthen en de Sassaniden altijd in een ronde vorm gebouwd werden. Bishapur heeft rechte straten die elkaar allemaal kruizen, waardoor er dus een toegankelijk straatbeeld ontstaat en alles samenkomt in het centrum, waar de elite haar onderkomens had. Er zijn aanwijzingen gevonden die aanduiden dat de Romeinse krijgsgevangenen niet alleen het zware werk moesten doen, maar dat er ook een aantal Romeinen met kennis van zaken moest helpen bij het ontwerpen van de stad. Dat zou een goede verklaring zijn voor de sterke Romeinse invloed op het stratenplan en ook op de architectuur en decoratie van de gebouwen in Bishapur.

Wil je meer weten over een stad in het Perzische Rijk die werd gebouwd door Romeinse krijgsgevangenen? Tijdens de reis georganiseerd door ToenToer en het KNHG naar Iran van 9 t/m 22 oktober zullen we de overblijfselen van deze eeuwenoude stad bezoeken en ons verdiepen in de Romeinse invloeden op de Perzische architectuur. Ga voor meer informatie naar http://www.toentoer.nl/reizen/iran-knhg/ of kom naar de lezingdag op 19 juni op het KNHG.

 

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear