Jong KNHG stelt zich voor: Tom Scheepstra

Jong KNHG stelt zich voor: Tom Scheepstra

Verbinden, vertegenwoordigen en promoten was de slogan van mijn plan tijdens de finale van de ‘Jonge Historicus van het Jaar 2018’. Bij het KNHG zat ik in de kascommissie en daarnaast ben ik al bijna vijf jaar lid van het koninklijke genootschap. Het KNHG is mij dus niet onbekend!

De reden dat ik Geschiedenis ben gaan studeren in Groningen komt door mijn interesse in de monarchie en mijn betrokkenheid bij Paleis Het Loo. De afgelopen tien jaar was ik betrokken bij onderzoek, tentoonstellingen en de collectie tijdens verschillende projecten. Dat mijn masterscriptie gaat over de relatie tussen het Huis Oranje-Nassau en de Pruisische Hohenzollerns is dan ook geen verrassing. Naast de Rijksuniversiteit Groningen is het ook Het Loo dat mij de afgelopen jaren gevormd heeft.

Historici hebben vaak een brede interesse. Daarnaast praten we graag over ons vakgebied. Toch is het vaak ‘not done’ om ambitie te hebben of om ‘out of the box’ bezig te zijn. Bij mijn studievereniging zag ik dat (in tegenstelling tot studenten van andere studies) de jonge historicus nog niet altijd met zijn carrièremogelijkheden bezig is. Dat is zonde, want juist de historicus mag wel wat meer voor zichtzelf opkomen. ‘De tijden van de historicus in een stoffig archief zijn al lang voorbij’, zoals in het introductiefilmpje van Jong KNHG ook gezegd wordt. Als het boek Gezocht: Historicus van Kayleigh Goudsmit iets laat zien, dan is het wel dat de historicus overal aan het werk is!

Naast het feit dat ik nog master student ben en een achtergrond heb bij musea, breng ik ook een politiek perspectief mee. Ik ben actief voor het CDJA, de jongerenvereniging van het CDA, waar ik op dit moment onder andere werkgroepvoorzitter Buitenlandse Zaken en Defensie ben. Ik houd mij dus intensief bezig met deze twee complexe onderwerpen. De vaardigheden die ik tijdens mijn studie leerde zoals overzicht houden, (historische) verbanden herkennen, veel informatie verwerken en om kritische vragen te stellen komen hierbij goed van pas! Het zijn mijn verschillende achtergronden en perspectieven die mij hopelijk van toegevoegde waarde maken binnen het bestuur van het Jong KNHG.

p.s. Wil je me ontmoeten? Op 13 oktober ben ik als Reizende Reporter te vinden bij de Maand van de Geschiedenis in Groningen.

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear