Lise Koning verkozen tot Jonge Historicus van het Jaar 2018 – Terugblik ‘De Nacht is Jong!’

Lise Koning verkozen tot Jonge Historicus van het Jaar 2018 – Terugblik ‘De Nacht is Jong!’

Op donderdag 28 juni vond in Utrecht de finale-avond plaats van de verkiezing Jonge Historicus van het Jaar 2018. In de monumentale kerkzaal van Zaalverhuur7 wist Lise Koning de felbegeerde titel in de wacht te slepen. Zij volgt Kayleigh Goudsmit op als ambassadeur van KNHG en Stichting Jonge Historici.

Na lang beraad maakte de vakjury bestaande uit Ad van Liempt, Maartje van de Kamp en Esther Captain de winnaar bekend. ‘Lise Koning heeft een veelzijdig plan ingediend, dat ten doel heeft de opleiding van historici te versterken op het wezenlijke punt van het archiefonderzoek. De jury vindt haar plannen concreet, realistisch en haalbaar’, aldus het juryrapport.

Het archief van zijn stoffige imago afhelpen

Als Jonge Historicus van het Jaar 2018 wil Lise archieven toegankelijker te maken voor jonge historici en middelbare scholieren. Zij beoogt met haar plan jongeren te enthousiasmeren voor archiefonderzoek via het online bronnenplatform Geschiedenislokaal.nl en de samenwerking tussen archieven en universiteiten te stimuleren. Daarnaast gaat ze door het land ‘Historische Cafés’ organiseren, waarbij telkens de lokale geschiedenis (en een lokale biersoort!) centraal staan.

Overigens betoonden ook de twee andere kandidaten zich sterk. Tom Scheepstra, masterstudent aan de RUG, hield een vurig betoog over het actief opzoeken van de media om de zichtbaarheid van jonge historici te vergroten. Rianne Oosterom, journalist bij Trouw, pleitte voor een cursus ‘publiekstoegankelijk schrijven’ en meer aandacht voor seksueel geweld en intimidatie in de geschiedschrijving.

De historicus als gids door het moeras

Maar De Nacht was meer. Vier sprekers zetten hun visie op de rol van historici anno nu uiteen. Schrijver Guido van Hengel speelde de advocaat van de duivel door het nut van de historicus in de hedendaagse samenleving in eerste instantie in twijfel te trekken. Voor zijn jonge vakgenoten zag hij uiteindelijk gelukkig toch nog een maatschappelijke rol weggelegd, namelijk die van ‘gids door het feitenmoeras’.

Merel Luijendijk, medeoprichter van ToenToer, stak jonge historici een hart onder de riem door de mythe van een ‘uitgestippeld carrièrepad’ te ontkrachten. Eva Firet, beleidsmedewerker bij het ministerie van OCW, vertelde hoe zij haar historische vaardigheden nog elke dag toepast in haar werk, ook al is ze niet meer direct met geschiedenis bezig. Promovendus Sjang ten Hagen wist tot slot zijn passie voor wetenschapsgeschiedenis over te brengen met een korte begripsgeschiedenis van het begrip ‘feit’. Aan historici de taak om juist in het tijdperk van ‘alternatieve feiten’ niet het maatschappelijk debat te schuwen, sloot hij overtuigend af.

Een historische avond die smaakt naar meer. Vanaf september gaat Lise Koning aan de slag als nieuwe ambassadeur van KNHG en Stichting Jonge Historici.

Hadewijch Zwart

 

Luister hier de uitzending van NPO FOCUS terug over de verkiezing Jonge Historicus van het Jaar, opgenomen tijdens de finale-avond.
De verkiezing Jonge Historicus van het Jaar wordt georganiseerd door Stichting Jonge Historici en Jong KNHG.

 

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear