Ding mee naar de Elsevier/Johan de Witt-scriptieprijs 2018

Ding mee naar de Elsevier/Johan de Witt-scriptieprijs 2018

Studenten geschiedenis kunnen opnieuw meedingen naar de Elsevier/Johan de Witt-scriptieprijs.

De historische vereniging Vrienden van De Witt reikt deze prijs dit jaar samen met het weekblad Elsevier voor de vijfde maal uit. De prijs gaat naar de beste universitaire geschiedenis-scriptie die betrekking heeft op de Republiek der Nederlanden in de 17e eeuw. De prijs heeft als doel historisch onderzoek naar dit belangrijke tijdvak te stimuleren. Nadere toelichting is te vinden op www.vriendenvandewitt.nl.

In aanmerking komen zowel bachelor- als master-scripties (in het Nederlands of Engels) die vóór 1 september 2018 succesvol zijn afgerond en niet ouder zijn dan drie jaar. De scripties kunnen slechts één keer worden ingediend. Ze moeten voor vrijdag 7 september 2018 digitaal als word- of pdf-document worden gestuurd aan scriptieprijs@vriendenvandewitt.nl.

De prijs voor de beste masterscriptie (MA) bestaat uit een oorkonde, een bedrag van € 1500,-, een boekenpakket, een jaarabonnement op het weekblad Elsevier en een jaar lidmaatschap Vrienden van De Witt. Voor de beste bachelorscriptie (BA) geldt een aanmoedigingsprijs van € 200,- . Een samenvatting van de winnende scriptie wordt gepubliceerd in het weekblad Elsevier en op de websites van Elsevier en van Vrienden van De Witt. De overige genomineerde scripties ontvangen een boekenpakket.

De prijsuitreiking heeft plaats tijdens een speciale bijeenkomst op 26 januari 2019.

Eerdere winnaars
Vorig jaar ging de prijs naar de masterscriptie van Emma Mojet (Universiteit Utrecht), getiteld ‘Early Dutch Interest in Newtonian Mathematics”. Zij onderzoekt de interesse voor de wiskunde van Isaac Newton in het Nederland van de tweede helft van de zeventiende eeuw, aan de hand van de amateurwiskundige Adriaen Verwer, die deze wiskunde gebruikte om de filosofie van Spinoza te weerleggen.

In 2016 ging de prijs naar de masterscriptie van Arthur der Weduwen (University of St Andrews, Schotland, Verenigd Koninkrijk), getiteld ‘The development of the Dutch press in the seventeenth century, 1618 – 1700’. Hij analyseert daarin de complexe relaties tussen de verschillende overheden in de Republiek der Nederlanden in de 17e eeuw (staten, gemeentebesturen), uitgevers en de markt voor nieuws.
In 2015 ging de prijs naar de masterscriptie van Didi van Trijp (Universiteit Utrecht) getiteld ‘Spheres in verse’ over opvattingen over de opbouw van het ‘heelal’ bij twee bekende Amsterdamse rederijkerskamers in het begin van de 17e eeuw. In 2014 waren Gloria Moorman (Universiteit Leiden) en Joris Gerritse (Universiteit Leiden) prijswinnaars met resp. een MA-scriptie over Johan Blaeu’s Italiaanse stedenatlas (1663) en een BA-scriptie over de politieke besluitvorming achter de diplomatieke missie van de Republiek (1655 – 1658) tijdens de Noordse oorlog.

Jury
De jury bestaat uit dr. G. de Bruin (UU, Utrecht), prof. dr. L.E. Jensen (RUN, Nijmegen), dr. J.W. Koopmans (RUG, Groningen), dr. M.A. Ebben (RUL, Leiden), dr. P. Brandon (VU, Amsterdam), dr. A. Nobel (UvA, Amsterdam) en. dr. E.C.M. Huysman, voorzitter (Huygens ING-KNAW). Secretaris is dr. L.H. de Jonge (WU, Wageningen).

Vragen over de prijs aan info@vriendenvandewitt.nl of aan de secretaris van de jury, tel. 0612317957.

 

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear