Toekomst in het verleden – lancering Jong KNHG

Een brug slaan tussen aanstormende historici en de rest van de beroepsgroep. Dat is de missie van Jong KNHG, een splinternieuw onderdeel van beroepsorganisatie Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap.  De oprichting – met “een toast op de toekomst van de geschiedenis” – was één van de hoogtepunten van het Jaarcongres voor Historici, op 4 november in het Rijksmuseum.

Bruggen slaan
Het bestuur van Jong KNHG wil een brug slaan tussen jonge, aanstormende historici – van studenten tot postdocs –  en de historische gemeenschap als geheel. Dat moet leiden tot meer samenhang en samenwerking binnen de beroepsgroep.  “We willen een platform bieden waar historici in verschillende stadia van hun loopbaan meer gaan samenwerken”, aldus voorzitter Marieke Oprel, zelf promovenda aan de Vrije Universiteit.

Zelfbewuster naar buiten
Oprel is ervan overtuigd dat een solide band tussen verschillende generaties en vakgebieden het zelfbewustzijn van de beroepsgroep vergroot. “Met onze activiteiten gaan we ervoor zorgen dat jonge historici zelfverzekerder naar buiten durven te treden.” Ook de directeur van het KNHG, Leonie de Goei, is enthousiast: “Ik heb er alle vertrouwen in dat Jong KNHG de toekomst van de beroepsgroep verrijkt.”

Meedoen met Jong KNHG
Jong KNHG gaat haar missie in de praktijk brengen met debatreeksen, workshops en masterclasses. “We komen naar de jonge historici in Nederland en Vlaanderen toe! Maar nodigen ze ook van harte uit om zelf de eerste stap te zetten”, aldus Marieke Oprel. Daarvoor kunnen ze terecht op www.knhg.nl en www.facebook.com/jongknhg.

Zie ook de promotiefilm en de blog van voorzitter Marieke Oprel.

Dit bericht maakt onderdeel uit van onze berichtgeving over het KNHG Jaarcongres voor Historici op 4 november 2016. Meer lezen? Er verschenen ook blogs over de sessie over beroepsethiek voor historici, de lezingen van Benjamin Schmidt en Ana Crespo Solana, de lancering van Jong KNHG en een sfeerverslag van de hele dag. Lees ook het persbericht over de lancering van de Historicidagen 2017. #KNHG16.

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear