Jong KNHG is live! Een welkomstwoord van voorzitter Marieke Oprel

Wat is een goede openingszin voor een speech? Is dat een grappige anekdote om iedereen, zo rond een uur of vier toch wat vermoeid, energiek tegemoet te treden? Een historisch citaat of een quote aanhalen, iets wat het altijd goed doet bij een historisch publiek? Of misschien toch gewoon een standaard introductiezin, iets in de trant van “fijn dat ik hier mag staan vandaag, om vol trots aan jullie Jong KNHG te presenteren”. We weten allemaal dat historici behoren goed te kunnen schrijven en met stijl te kunnen presenteren en dus voelde ik toch wel een zekere druk om tijdens het Jaarcongres van het KNHG afgelopen vrijdag een pracht van een speech te houden. Na dagen van piekeren, schrijven en schrappen – met als resultaat een digitale prullenbak vol literaire hoogstandjes die niemand zou willen uitspreken – besloot ik dat waar het werkelijk om draait, ook bij een speech, de inhoud is. En dus hield ik het kort, daar in het Auditorium van het Rijksmuseum, om in enkele minuten nog eens samen te vatten waar Jong KNHG voor staat.

Jong KNHG is “geboren”
Want ja, Jong KNHG is live! Officieel gelanceerd! “Geboren” zoals KNHG-bestuurslid Jouke Turpijn vrolijk twitterde. Vol trots presenteerden we aan een zaal vol historici ons promotiefilmpje. “De historicus die zijn dagen slijt in een stoffig archief bestaat niet meer”, zo galmde mijn stem door het Auditorium. “Historici zijn overal en de jonge mensen in het vak moeten zich breed oriënteren.” Omlijst door bluesy gitaarrifjes zagen de aanwezigen docent-in-opleiding Vincent voor de klas doceren, Mark van Van Gisteren multitasken met twee telefoons, RMA-student Geschiedenis Hannah in de UB diverse bekers koffie achteroverslaan, de net afgestuurde Ester vacatures omcirkelen, de in 2015 gepromoveerde Pieter bij het UWV naar binnen lopen, promovenda Lauren met precisie archiefstukken bestuderen en publiekshistoricus Tim met zorg een SA mes uit het depot van het Airborne museum in Arnhem pakken. Niet alle bestuursleden kwamen in het filmpje voor, en niet alle beroepenvelden werden gerepresenteerd – het filmpje is slechts een kleine afspiegeling van de diversiteit onder historici. Het is bedoeld om nieuwe leden te werven en de huidige leden enthousiast te maken, en zich weer meer en actiever verbonden te voelen met het KNHG.

Sinds we in juni van dit jaar besloten Jong KNHG op te richten is er heel hard gewerkt – er zijn statuten geschreven en er is een visiestuk opgesteld (waarover later meer). Diverse maandagavonden hebben we in het restaurant van de OBA in Amsterdam urenlang vergaderd en een paar weken geleden hebben we massaal kou staan vatten op een prachtig zonnige, maar steenkoude, zondagmorgen om filmbeelden op de magere brug te schieten. Ik kan u vertellen, het opnemen van een filmpje is al moeilijk, maar het vrijhouden van de Magere Brug op zondagmorgen is ook een uitdaging an sich.

Samenwerken voor geschiedenis
Ik ben trots op wat we in korte tijd bereikt hebben, en op de historici die zich de afgelopen weken zo vol enthousiasme hebben ingezet: Mark, Pieter, Lauren, Tim, Ester, Hannah, Thomas, Vincent en Liang. Ik voel me vereerd met jullie te mogen samenwerken binnen Jong KNHG en ik heb er alle vertrouwen in dat wij gezamenlijk hele interessante activiteiten gaan organiseren. Veel dank ook aan Machiel en Marlinde van Jaar en Dag Media die het promotiefilmpje met onze beperkte middelen in korte tijd in elkaar hebben gezet!

Nu we gelanceerd en geïntroduceerd zijn begint het echte werk voor Jong KNHG. Komende weken gaan we hard aan de slag om de activiteiten die in de planning staan te realiseren. Denk hierbij aan een arbeidsmarktoriëntatie event voor promovendi die twijfelen of ze verder willen in het onderzoek, een reeks “Kroegpraat” om (informeel) kennis te maken met professionals uit de culturele sector (bijvoorbeeld historici werkzaam in musea) en een workshop schrijven i.s.m. BMGN. Ook zal er een campagne voorbereid worden om bij het begin van academisch jaar 2017-2018 nieuwe leden te werven. En natuurlijk zullen er diverse netwerkbijeenkomsten, in formele en informele setting, georganiseerd worden.

De komende weken zullen mijn mede-bestuursleden zich aan jullie voorstellen, toelichten wat zij als historicus in het dagelijks leven doen en vertellen wat zij met Jong KNHG willen bereiken.  Maar aangezien Jong KNHG graag generaties, beroepenvelden en nationale grenzen wil overbruggen, en vooral ook graag samenwerking wil bevorderen, roep ik hier jou op ook ideeën en voorstellen met ons te delen. Al tijdens de lancering werden we aangesproken door jonge historici met leuke ideeën, en dat is precies wat we willen! Mailen kan altijd, we zijn te bereiken via jongknhg@gmail.com, via facebook mag ook.

 

Deze blog maakt onderdeel uit van onze berichtgeving over het KNHG Jaarcongres voor Historici op 4 november 2016. Meer lezen? Er verschenen ook blogs over de sessie over beroepsethiek voor historicide lezingen van Benjamin Schmidt en Ana Crespo Solana en de lancering van Jong KNHG. Lees ook de persberichten over de uitreiking van de eerste Low Countries History Award en de lancering van de Historicidagen 2017. #KNHG16

Opmerkingen

© KNHG 2023 Website: Code Clear