Sessie: Historians using multimodal data

Workshop door Max Kemman/Arjan van Hessen/Stef  Scagliola

Zoeken in tekstuele data is op dit THATCamp uitgebreid besproken, maar hoe kunnen audiovisuele bronnen beter toegankelijk maken? Dit is interessant voor media-historici/oral history projecten maar bijvoorbeeld ook voor musea. Deze sessie neemt deelnemers mee in de nieuwste ontwikkelingen en projecten op dit gebied.

Foto’s doorzoekbaar maken.

Let op: een foto wordt  vaak op verschillende manieren gebruikt. Soms wordt een foto op een andere manier getagd om hergebruik te bevorderen. Lees hier over het voorbeeld van Martijn Kleppe en de Marokkaanse probleemjongeren.

In Google-afbeeldingen kun je:
– Zoeken met tekst
– Zoeken met een plaatje dat je zelf upload
– Google legt zelf de link tussen afbeelding en tekst en suggereert waar de foto over gaat
– In Google + beschrijft Google zelf waar je foto’s over gaan zonder dat je het zelf hoeft te beschrijven. Google traint zichzelf met behulp van online fotodatabases zoals bijvoorbeeld Flickr.

Beeld en geluid doorzoekbaar maken

Kemman presenteert AXES-Research. Binnen deze database kan gezocht worden naar videobeelden uit het televisie-archief. Je kunt zoeken op tekst, dan zoek je binnen de beschrijving/titel, maar je kunt ook opdracht geven om te zoeken op afbeeldingen. Je kunt zelf een foto uploaden maar je kunt ook opdracht geven te zoeken naar afbeeldingen van bijvoorbeeld ‘beach’. Google download dan zelf 30 afbeeldingen die gevonden worden met het trefwoord ‘beach’ en traint zichzelf om soortgelijke afbeelding te herkennen in het televisiearchief. Het archief is niet openbaar toegankelijk vanwege copyrights.

Oral History

Het project Oral History Today heeft niet getranscribeerde interviews en andere videobeelden doormiddel van spraakherkenning doorzoekbaar gemaakt. Het werkt op een vergelijkbare manier als OCR, inclusief de fouten.

www.croatianmemories.org : een database van interviews/video’s met Kroaten over de oorlog. Mooi zou zijn om rond deze data verschillende onderzoekers te verzamelen die het ieder op een eigen manier gebruik maken van de interviews (memoriestudies/geschiedenis/psychologie) . Het is zowel op metadata als op tekst (Engels vertaling en de originele taal) doorzoekbaar gemaakt.

Project Oral History Today : een project dat verschillende oral history projecten aan elkaar linkt en doorzoekbaar maakt. Kijk op verteltverleden.org en klik links onderaan op ‘test de portal’ om zelf aan de slag te gaan met deze database.

Standaard ontwikkelen voor meta-data

In het TROVe-project wordt een zoekmachine gebouwd die wetenschappers uit de digital humanities in staat stelt om de verspreiding van informatie te analyseren in verschillende media door de tijd heen.

Het doel van dit project is een standaard te ontwikkelen voor metadata waardoor verschillende collecties aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

afbeelding van Loes van Suijlekom Loes van Suijlekom

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear